ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΡΗ
Περιεχόμενα
0

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΡΗ

από TechZoom4 Οκτωβρίου 2016

Ο Elon Musk της SpaceX και της Tesla Motors ανακοίνωσε το μεγαλόπνοο σχέδιό του να αποικήσει τον Άρη. Πρόκειται για ένα φιλόδοξο πρόγραμμα το οποίο θα απαιτήσει τους μεγαλύτερους πυραύλους που έχουν κατασκευαστεί ποτέ και ο Musk είναι έτοιμος. Ωστόσο, υπάρχει ένα σημαντικό πρόβλημα…

Το οποίο δεν είναι άλλο από το ότι το ταξίδι στον Άρη θα είναι χωρίς επιστροφή. Πιο συγκεκριμένα οι πρώτοι άποικοι του Άρη θα είναι αυτό ακριβώς: άποικοι και όχι μέλη εξερευνητικής αποστολής όπως ετοιμάζει η NASA. Η Αμερικανική Υπηρεσία Διαστήματος σκοπεύει να φέρει τους αστροναύτες της πίσω· η SpaceX όχι!

Την προηγούμενη Πέμπτη στο Διεθνές Συνέδριο Αστροναυτικής που πραγματοποιήθηκε στο Μεξικό, ο ιδρυτής της SpaceX αποκάλυψε το σχέδιό του αναφέροντας χαρακτηριστικά, ότι ο άνθρωπος έχει δύο δρόμους, είτε να παραμείνει καθηλωμένος στη Γη και να αντιμετωπίσει τον αφανισμό, είτε να αποικήσει άλλους πλανήτες. Ο Άρης, είναι ο πιο πιθανός προορισμός, λόγω της εγγύτητάς του στον πλανήτη μας, αλλά και εξαιτίας του γεγονότος ότι παρουσιάζει αρκετές ομοιότητες με τη Γη (εκτός βεβαίως ότι δεν έχει ατμόσφαιρα, νερό, βάλλεται από επικίνδυνη ακτινοβολία και άλλες τέτοιες μικρές λεπτομέρειες – αυτά δεν τα είπε ο Musk, τα λέμε εμείς).

elonmus_mars3

Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που ο Musk θέλει να αποικήσει τον Άρη. Στο παρελθόν είχε ανακοινώσει ότι μέχρι το 2018 θα στείλει μια μη επανδρωμένη αποστολή της κάψουλας Dragon προς τον κόκκινο πλανήτη και ανθρώπους μέχρι το 2024. Η SpaceX έχει ήδη κατασκευάσει και δοκιμάσει την μηχανή Raptor, η οποία χρησιμοποιεί μεθάνιο για καύσιμο και είναι η πιο ισχυρή μηχανή πυραύλου έχει κατασκευαστεί ποτέ. Μάλιστα είναι τρεις φορές πιο ισχυρή από τις μηχανές που χρησιμοποιεί ο υφιστάμενος πύραυλος-φορέας της SpaceX, ο Falcon 9.

Το σχέδιο αναλυτικά

Οι μηχανές Raptor θα ωθήσουν το Interplanetary Transport System, ένα σκάφος ικανό να μεταφέρει 100 τόνους φορτίο μέχρι τον Άρη. 40 μηχανές θα απαιτηθούν για να εκτοξεύσουν αυτό το φορτίο σε γήινη τροχιά. Κατόπιν, το σκάφος θα εφοδιαστεί ξανά με καύσιμα σε τροχιά και θα ξεδιπλώσει δύο τεράστια ηλιακά πάνελ, τα οποία θα είναι ικανά να παράξουν 200 kW ηλεκτρικής ενέργειας. Το ταξίδι στον Άρη ξεκινά.

Ο Musk εκτιμά ότι χρησιμοποιώντας υφιστάμενη τεχνολογία το κόστος της αποστολής θα αγγίξει τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια ανά άτομο και θέλει το νούμερο αυτό να πέσει μέχρι τα $200.000. Αυτό θα επιτευχθεί με τη χρήση επαναχρησιμοποιούμενων τμημάτων (η SpaceX χρησιμοποιεί ήδη πυραύλους που προσεδαφίζονται κάθετα και χρησιμοποιούνται ξανά). Κάθε μηχανή θα μπορέσει να ξαναχρησιμοποιηθεί έως και 1000 φορές, κάθε πύραυλος 100 φορές και κάθε σκάφος 12 φορές. Έτσι, το κόστος ανά άτομο θα μπορέσει να πέσει και έως 100.000 δολάρια. Το πώς ακριβώς θα καλυφθεί το κόστος, είναι κάτι που ο Elon Musk απέφυγε να αναφέρει. Εμείς όμως δεν μπορούμε να μην σκεφτούμε ότι τα 200 ή 100 χιλιάρικα θα μπορούσαν άνετα να είναι ένα «εισιτήριο». Το θέμα είναι εάν θα βρεθούν άνθρωποι που θα είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν για να φύγουν για πάντα από τη Γη.

Το χρονοδιάγραμμα του Elon Musk προβλέπει ότι η πρώτη αποστολή θα ξεκινήσει το 2030.

Δείτε ολόκληρη η ομιλία του Elon Musk στο παρακάτω βίντεο…

About The Author
TechZoom

Αφήστε μια απάντηση