ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗΣ
Περιεχόμενα
0

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗΣ

από Δημήτρης Αδαμόπουλος29 Φεβρουαρίου 2016
[HELP DESK]

«Είμαι επαγγελματίας φωτογράφος και ένα μέρος της εργασίας μου είναι να φτιάχνω DVD με φωτογραφίες ή βίντεο τα οποία είτε δειγματίζω στους πελάτες μου, είτε τα πουλάω. Θα ήθελα να σας ρωτήσω κατά πόσον μπορώ να προστατέψω τα δισκάκια αυτά από την αντιγραφή».

Πολύ ενδιαφέρουσα ερώτηση, την οποία υποθέτουμε ότι έχουν πολλοί άλλοι, είτε είναι συνάδελφοί σας, είτε όχι.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι προστασίας οπτικών δίσκων από την αντιγραφή. Το θέμα είναι τι ακριβώς θέλετε να κάνετε και τι μορφή έχουν τα δισκάκια που δίνετε. Για να σας κατευθύνουμε με συγκεκριμένα προγράμματα και μεθόδους θα πρέπει να μας δώσετε περισσότερες πληροφορίες. Για παράδειγμα φτιάχνετε απλά δισκάκια σε μορφή data όπου «ρίχνετε» μέσα τα αρχεία εικόνας (JPEG) και βίντεο (AVI ή άλλη μορφή) ή τα φτιάχνετε σε μορφή DVD Video; Στην πρώτη περίπτωση ένα απλό υδατογράφημα αρκεί για να προστατέψει τις φωτογραφίες και τα βίντεο από την αντιγραφή. Όλα τα επαγγελματικά προγράμματα επεξεργασίας εικόνας επιτρέπουν την εισαγωγή υδατογραφήματος, ενώ υπάρχουν και αρκετά freeware εργαλεία που κάνουν αυτή τη δουλειά. Το ίδιο ισχύει και με τα προγράμματα επεξεργασίας βίντεο. Εφόσον μας λέτε ότι είστε επαγγελματίας, υποθέτουμε ότι χρησιμοποιείτε τα ανάλογα και πασίγνωστα προγράμματα. Πάντως αν ψάξετε θα βρείτε ένα σωρό μικρά και μεγάλα εργαλεία βίντεο και εικόνας που κάνουν αυτό που θέλετε.

Αυτά ισχύουν εάν το DVD/CD που θα δώσετε αφορά δειγματισμό. Εάν τώρα πουλήσετε κανονικά το δισκάκι σε έναν πελάτη και θέλετε αυτός να μην μπορεί να το αντιγράψει, τα πράγματα περιπλέκονται. Φυσικά σε αυτή την περίπτωση το υδατογράφημα θα πρέπει να αποκλειστεί, ενώ η προστασία εξαρτάται από τη μορφή του δίσκου (data ή DVD Video). Στην περίπτωση των data δίσκων, υπάρχουν διάφορα εργαλεία τα οποία προστατεύουν το μέσο ενσωματώνοντας το δικό τους viewer για να δει κανείς το περιεχόμενο. Ένα τέτοιο πρόγραμμα είναι το WTM Copy Protection (www.webtoolmaster.com). Επίσης και το ίδιο το Nero ενσωματώνει μια τεχνολογία προστασίας οπτικών δίσκων (ένα αναλυτικό review του Nero 2015 Platinum μπορείτε να βρείτε εδώ). Η τεχνολογία αυτή ονομάζεται SecurDisc και είναι διαθέσιμη μέσα στο Nero Burning Rom, στο πρόγραμμα δηλαδή που δημιουργεί τα οπτικά δισκάκια. Το SecurDisc δημιουργεί δισκάκια προστατευμένα με κωδικό και για να τα ανοίξει κάποιος θα πρέπει αφενός να γνωρίζει τον κωδικό και αφετέρου να χρησιμοποιήσει ένα ειδικό πρόγραμμα, το SecurDisc Viewer, το οποίο μάλιστα ενσωματώνεται αυτόματα μέσα στο δισκάκι.

Το Nero διαθέτει το SecurDisc το οποίο από τη μία προστατεύει από την απώλεια δεδομένων και από την άλλη προστατεύει το δισκάκι από την αντιγραφή.

Το Nero διαθέτει το SecurDisc το οποίο από τη μία προστατεύει από την απώλεια δεδομένων και από την άλλη προστατεύει το δισκάκι από την αντιγραφή.

Στην περίπτωση τώρα που φτιάχνετε DVD Video και θέλετε να τα προστατέψετε από την αντιγραφή όπως κάνουν οι ταινίες του εμπορίου τα πράγματα είναι ακόμα πιο πολύπλοκα και μπερδεμένα. Υπάρχουν κάποιες εταιρείες που ισχυρίζονται ότι διαθέτουν προγράμματα προστασίας κατά της αντιγραφής και δεν χάνετε τίποτα εάν τα δοκιμάσετε. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το ProtectBURN το οποίο κοστίζει € 19,99  για δέκα δισκάκια, ενώ η τιμή του ανεβαίνει κατακόρυφα για περισσότερα. Μπορείτε να κατεβάσετε μια δοκιμαστική έκδοση από το www.protect-software.com.

Το πρόγραμμα ProtectBURN προστατεύει τα DVD Video από τις αντιγραφές και όπως ισχυρίζεται η εταιρεία το εμπιστεύονται ακόμα και στα στούντιο του Χόλυγουντ. Ωστόσο, όπως όλοι γνωρίζουμε τίποτα δεν παραμένει κλειδωμένο για πολύ καιρό.

Το πρόγραμμα ProtectBURN προστατεύει τα DVD Video από τις αντιγραφές και όπως ισχυρίζεται η εταιρεία το εμπιστεύονται ακόμα και στα στούντιο του Χόλυγουντ. Ωστόσο, όπως όλοι γνωρίζουμε τίποτα δεν παραμένει κλειδωμένο για πολύ καιρό.

Τέλος, θα πρέπει επίσης να σας πούμε ότι «ό,τι κλειδώνει, ξεκλειδώνει» πράγμα που σημαίνει ότι ακόμα κι αν προστατέψετε τελικά τα δισκάκια σας με κάποια εμπορική λύση, όλο και κάποιος θα βρεθεί να το αντιγράψει, αφού στο Internet υπάρχουν άπειρα εργαλεία DVD ripping.

Πείτε μας τη γνώμη σας

Εάν μας διαβάζει κάποιος επαγγελματίας φωτογράφος, ας μας πει τη δική του γνώμη αφήνοντας ένα σχόλιο παρακάτω. Εσείς κλειδώνετε τα οπτικά δισκάκια που μοιράζετε/πουλάτε ή όχι και εάν ναι πως ακριβώς;

Αφήστε μια απάντηση