GAME ZONE
PROJECT CARS – ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΟΥΣ PETROLHEADS
0
Review

PROJECT CARS – ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΟΥΣ PETROLHEADS

από 28 Ιουλίου 2015
Στο βιογραφικό της Slightly Mad Studios, συναντάμε αξιόλογες κυκλοφορίες, όπως το Need for Speed: Shift και το Shift 2: Unleashed, παρ’ όλα αυτά το Project Cars είναι με διαφορά η καλύτερη δουλειά της
ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ
ΕΙΔΟΣ

Racing

ΕΚΔΟΣΗ

Bandai Namco

ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Slightly Mad Studios

ΔΙΑΘΕΣΗ

Bandai Namco Hellas

ΤΙΜΗ

€ 49,99

ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ

Επεξεργαστής Επεξεργαστής 2.66GHz Intel Core 2 Quad Q8400 ή 3.0GHz AMD Phenom II X4 940, 4GB RAM

MULTIPLAYER

Ναι

ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΟΚΙΜΗΣ

Intel Core i7-2600K 3.4GHz, 8GB RAM, GPU nVidia GTX 760, 1.920X1.080, Windows 7 64-bit

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ

Εξαιρετική απόδοση στα High settings στα 60FPS

Tα Racing στα PC είναι μία αναμφίβολα πονεμένη ιστορία, αφού, κακά τα ψέματα, οι καλύτερες κυκλοφορίες σε αυτόν το χώρο συναντώνται στις κονσόλες. Οι σειρές Grid και F1 της Codemasters είναι καλές, χρυσές και άγιες, αλλά όπως και να το κάνουμε, τρώνε και θα συνεχίζουν να τρώνε τη σκόνη του Forza Motorsport. Στα τέλη της περασμένης χρονιάς, άρχισε να φαίνεται ένα μικρό φως στο τούνελ με το εξαιρετικό Simulator Assetto Corsa της Kunos Simulazioni, για να φτάσουμε στα εκτυφλωτικά… φώτα πορείας του Project Cars, ενός τίτλου που διεκδικεί με το καλημέρα την πρώτη θέση στο βάθρο των racing simulators.

To Project Cars καταφέρνει να διαφοροποιηθεί από τη μάζα για διάφορους λόγους. Ο σημαντικότερος εξ αυτών εντοπίζεται στον τρόπο με τον οποίο αναπτύχθηκε και χρηματοδοτήθηκε. Συγκεκριμένα, το budget της ανάπτυξής του καλύφθηκε εξολοκλήρου από τη Slightly Mad Studios και το community του παιχνιδιού που εδώ και αρκετά χρόνια στήριξε ενεργά το όλο εγχείρημα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η λέξη Cars προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων Community Assisted Racing Simulator, κάτι που υποδεικνύει εμμέσως πλην σαφώς την καταλυτική συμβολή των εκατοντάδων παικτών που συμμετείχαν ενεργά στην ανάπτυξή του.

Πριν από κάθε προσπέραση, απαιτείται προσεκτική οδήγηση.

Πριν από κάθε προσπέραση, απαιτείται προσεκτική οδήγηση.

O απόλυτος εξομοιωτής οδήγησης

Πριν προχωρήσουμε, θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι το Project Cars είναι ένα Racing Simulator με όλη τη σημασία της λέξης. Όσοι αρέσκονται σε δημιουργίες αυτού του τύπου είναι δεδομένο ότι θα το λατρέψουν, οι λάτρεις των drift racers όμως καλό θα είναι να ξεχάσουν ό,τι ήξεραν. Για παράδειγμα, αν περιμένατε ότι θα κάνετε με drift με ιλιγγιώδεις ταχύτητες στις στροφές και θα τη βγάλετε καθαρή, είστε γελασμένοι, εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με τη νέα ταινία «Fast & Furious», αλλά με ένα άκρως ρεαλιστικό Racing Simulator που δεν συγχωρεί το παραμικρό λάθος.

Η οδηγική συμπεριφορά του οχήματός σας καθορίζεται από δεκάδες παράγοντες, όπως άλλωστε συμβαίνει και στην πραγματικότητα. Ενδεικτικά, αναφέρουμε την πίεση και τη φθορά που έχουν υποστεί τα ελαστικά σας, τις ρυθμίσεις των αναρτήσεων και των φρένων σας, τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν την ώρα του αγώνα κ.ο.κ. Συν τις άλλοις, όταν ξεκινά ένας αγώνας, τα ελαστικά σας είναι «κρύα» και πρακτικά θα χρειαστεί να οδηγήσετε μερικούς γύρους μέχρι να «ζεσταθούν» και να έχετε καλύτερο κράτημα στις στροφές. Είναι φανερό λοιπόν ότι απαιτούνται κάποιες στοιχειώδεις γνώσεις για το πώς συμπεριφέρεται ένα αυτοκίνητο στην πραγματικότητα για να καταφέρετε να τερματίσετε στις πρώτες θέσεις σε κάθε αγώνα.

Η οδήγηση εν μέσω καταιγίδας είναι άκρως εντυπωσιακή.

Η οδήγηση εν μέσω καταιγίδας είναι άκρως εντυπωσιακή.

Το σημαντικότερο στοίχημα που κερδίζει το Project Cars είναι ότι είναι προσβάσιμο τόσο από τους αρχάριους όσο και από τoυς σκληροπυρηνικούς των Racing Simulators. Με λίγα λόγια, μπορείτε ανά πάσα στιγμή να προσαρμόσετε την οδηγική εμπειρία στα μέτρα σας. Εάν ψάχνετε τον απόλυτο ρεαλισμό, απλά απενεργοποιήστε όλα τα driving assists, επιλέξτε το χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων και οδηγήστε το αμάξι σας με την κάμερα μέσα από το cockpit. Στην περίπτωση τώρα που επιθυμείτε μία πιο «συμβατική» εμπειρία, δεν έχετε παρά να ενεργοποιήσετε τα driving assists, να περιορίσετε τη ζημιά του αμαξιού σας σε καθαρά cosmetic επίπεδο και να επιλέξετε την Third-Person κάμερα.

Για τους αρχάριους, υπάρχει επίσης σε κάθε διαδρομή και η βοηθητική γραμμή, η οποία σας υποδεικνύει πού θα πρέπει να φρενάρετε (κόκκινο χρώμα) και πού να αφήσετε το γκάζι (κίτρινο χρώμα). Ακόμη κι αν την ακολουθήσετε πιστά όμως, θα πρέπει να δώσετε προσοχή σε διάφορους ακόμη παράγοντες για να μη βρεθείτε στα… χωράφια. Χωρίς υπερβολή, ακόμη και οι ευθείες κρύβουν παγίδες, γιατί πολύ απλά θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας όταν οδηγείτε ακόμη και την κλίση του οδοστρώματος. Λόγου χάρη, μία πολύ μικρή ανηφόρα είναι ικανή να σας βγάλει εκτός πορείας αν οδηγείτε μία F1 με ταχύτητα 250χλμ. Κατόπιν αυτού, θα χρειαστεί να αφιερώσετε αρκετό χρόνο σε κάθε πίστα για να μάθετε εξονυχιστικά το layout της, ώστε να δείτε πού σας «παίρνει» να γκαζώσετε και πού όχι και ενδεχομένως να προβείτε και στο απαραίτητο customization του οχήματός σας.

Το cockpit του κάθε οχήματος είναι επιμελώς σχεδιασμένο.

Το cockpit του κάθε οχήματος είναι επιμελώς σχεδιασμένο.

Γίνε ο νέος Hamilton

Στο βασικό μενού του Project Cars συναντάμε τέσσερις βασικές επιλογές: Career, Solo, Online και Driver Network. Στην τελευταία, απεικονίζονται αναλυτικά τα στατιστικά σας, όπως πόσες ώρες έχετε αφιερώσει σε κάθε mode, στους αγώνες ή στο customization, τα επιτεύγματά σας κ.ο.κ. Το ζουμί βέβαια όσον αφορά τη single-player εμπειρία βρίσκεται στο Career. Μάλιστα, στο συγκεκριμένο όλες οι κατηγορίες αγώνων, τα οχτώ tiers κοινώς, είναι ξεκλειδωμένες εξαρχής. Κοινώς έχετε απόλυτη ελευθερία να αγωνιστείτε όπου επιθυμείτε, είτε στους tier 8 αγώνες με τα carts είτε στο tier 1 (LMP1 championship), που στην ουσία είναι κάτι αντίστοιχο με τη Formula 1.

Συνολικά, υπάρχουν τρία Historic Goals τα οποία μπορείτε να κυνηγήσετε στην καριέρα σας. Για παράδειγμα, έχουμε το Zero the Hero, όπου μέσα σε δέκα σαιζόν θα πρέπει να βγείτε πρωταθλητής και στα οχτώ tiers. Ό,τι συνέβη και στην περίπτωση του Louis Hamilton κοινώς. Η έλλειψη του leveling system αντισταθμίζεται από μία ποικιλία επιτευγμάτων (accolades). Όσο περισσότερα πρωταθλήματα κερδίζετε τόσο περισσότερα accolades αποκτάτε και κατ’ επέκταση προσελκύετε χορηγούς ή δέχεστε invitations για διάφορα έξτρα τουρνουά.

Περνώντας στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι τώρα, θα χρειαστεί να αφιερώσετε αρκετό χρόνο για να εξοικειωθείτε με τη συμπεριφορά και το χειρισμό του εκάστοτε οχήματος. Κάθε λάθος κοστίζει ακριβά και το μυστικό της επιτυχίας είναι δίχως αμφιβολία η εξάσκηση. Δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε ότι θα χρειαστεί να αφιερώσετε 15-20 λεπτά σε κάθε διαδρομή για να μάθετε καλά τη δομή της και να δείτε ποιες είναι οι επικίνδυνες στροφές ή τα σημεία που κρύβουν παγίδες.

Το πρώτο στάδιο στην καριέρα σας είναι τα Karts!

Το πρώτο στάδιο στην καριέρα σας είναι τα Karts!

Πρακτικά βέβαια, ούτε αυτή η εξάσκηση είναι πάντα αρκετή, καθώς οι καιρικές συνθήκες είναι μεταβλητές. Σημαντικό ρόλο παίζει και η ώρα διεξαγωγής ενός αγώνα, αφού, για παράδειγμα, οι αχτίδες του ηλιοβασιλέματος σε κάποια σημεία μπορεί να σας «τυφλώσουν» πριν από μία στροφή. Δίχως αμφιβολία πάντως, το πιο δύσκολο έργο είναι η οδήγηση κατά τη διάρκεια μίας καταιγίδας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το όχημά σας είναι πολύ εύκολο να εκτροχιαστεί και να αρχίσει να κάνει… καλλιτεχνικό πατινάζ αν δεν δώσετε προσοχή. Παράλληλα, η πυκνή βροχή μειώνει το οπτικό σας πεδίο, ιδιαίτερα όταν έχετε επιλέξει την κάμερα τρίτου προσώπου.

Οι διαθέσιμες πίστες ξεπερνούν τις 100 και λαμβάνουν χώρα σε περισσότερες από 30 διαφορετικές τοποθεσίες. Σε αυτές συναντάμε το Nurburgring, το Silverstone, τη Monza, αλλά και το Circuit de la Sarthe του 24ωρου αγώνα LeMans. Στην τελευταία πίστα μπορείτε και εσείς να οδηγήσετε για 24 συνεχόμενες ώρες, αν φυσικά έχετε μαζοχιστικές τάσεις.

Η τεχνητή νοημοσύνη των αντίπαλων οδηγών είναι σε γενικές γραμμές ικανοποιητική, υπάρχουν πάντως κάποια σοβαρά προβλήματα. Το κυριότερο είναι ότι όποιο επίπεδο δυσκολίας και αν έχετε επιλέξει από το Beginner μέχρι και το Pro, οι αντίπαλοι οδηγοί συμπεριφέρονται ως αρχάριοι. Το γεγονός αυτό θα σας δυσαρεστήσει από την άποψη ότι αρκετές φορές θα συγκρουστείτε χωρίς να φέρετε καμία ευθύνη. Μάλιστα, η όποια σύγκρουση έχει άμεσες συνέπειες, αφού θα χάσετε αρκετές θέσεις και ενδεχομένως θα προκληθεί κάποια μηχανική φθορά στο αμάξι σας και κατ’ επέκταση θα πρέπει να πάτε άμεσα στα pits. Συν τοις άλλοις, δεν υπάρχει κάποιος μηχανισμός rewind και είναι πολύ πιθανό να χάσετε έναν αγώνα από την πρώτη κιόλας στροφή της πίστας, γιατί κάποιος αντίπαλος οδηγός σάς στούκαρε και σας πέταξε εκτός πίστας.

Εάν το ζήτημα αυτό ήταν περιστασιακό, θα μπορούσαμε να κάνουμε τα στραβά μάτια, άλλωστε και στην πραγματικότητα σε έναν αγώνα F1, λόγου χάρη, έχουμε δει κάποιες συγκρούσεις μεταξύ των οδηγών. Όταν όμως αυτό το φαινόμενο γίνεται συνεχώς και σε κάθε αγώνα, δεν μπορεί παρά να σας προκαλέσει εκνευρισμό. Το μόνο παρήγορο είναι ότι εμμέσως μπορείτε να παρακάμψετε αυτό το πρόβλημα παίρνοντας την pole position στις κατατακτήριες δοκιμές. Σε πολλά από τα invitational events όμως, δεν υπάρχουν ούτε practice αλλά ούτε και qualifying rounds.

Προσοχή, μη σας τυφλώσει το ηλιοβασίλεμα.

Προσοχή, μη σας τυφλώσει το ηλιοβασίλεμα.

Εντωμεταξύ, θα πρέπει να τονίσουμε ότι κάθε φορά που βγαίνετε εκτός πίστας ή συγκρούεστε με ένα όχημα, ο χρόνος (lap time) σας ακυρώνεται. Με δεδομένο ότι ανταμείβεστε με 5 bonus points αν κάνετε το καλύτερο lap time σε έναν αγώνα, θα λέγαμε ότι έχετε ένα σημαντικό κίνητρο για να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Ιδιαίτερα στις κατατακτήριες δοκιμές δεν θέλετε σε καμία περίπτωση να ακυρωθεί ο χρόνος σας. Άλλο να ξεκινάτε τον αγώνα από την pole position και άλλο από την 20ή.

Θα χρειαστώ δίπλωμα μηχανικού αυτοκινήτων;

Η απάντηση στην παραπάνω ερώτηση είναι «πολύ πιθανόν» και αυτό γιατί με δεδομένο ότι δεν υπάρχουν upgrades, το βάρος πέφτει καθαρά στο customization του οχήματός σας και, όπως είναι φυσικό, απαιτούνται κάποιες βασικές γνώσεις σε αυτό το κομμάτι. Για παράδειγμα, αν μετατοπίσετε το Break Balance στα μπροστινά φρένα, είναι πιθανό να προκαλέσετε φαινόμενα understeer και το αμάξι να μη στρίβει όσο απαιτείται στις στροφές. Κατ’ επέκταση λοιπόν, θα βγαίνετε πολύ πιο εύκολα εκτός πίστας. Το πρόβλημα στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι δεν υπάρχει κάποιο εκτενές tutorial, ούτε κάποια ένδειξη που να δείχνει τι επίδραση έχει το customization σας στην οδηγική συμπεριφορά του αμαξιού σας. Για να δείτε λοιπόν τι… ψάρια πιάσατε, θα πρέπει να τεστάρετε το όχημά σας στην πράξη. Οι σκληροπυρηνικοί των Racing Simulators ενδεχομένως να λατρέψουν αυτήν τη μινιμαλιστική –ως προς την απουσία των tutorials– προσέγγιση, από την άλλη όμως δεν γεννηθήκαμε όλοι μηχανικοί αυτοκινήτων για να ξέρουμε τι πρέπει να πειράξουμε και τι όχι. Επιπλέον, το έργο σας είναι ακόμη πιο δύσκολο αν λάβουμε υπόψη μας ότι δεν υπάρχει κάποια επιλογή για να κάνετε download τα setups άλλων παικτών, όπως συμβαίνει σε άλλες κυκλοφορίες του χώρου.

Απαιτείται προσοχή για να μη συγκρουστείτε με τους άλλους οδηγούς στις στροφές.

Απαιτείται προσοχή για να μη συγκρουστείτε με τους άλλους οδηγούς στις στροφές.

Η λίστα των διαθέσιμων αμαξιών πάντως είναι αρκετά πλούσια, καθώς συναντάμε 70 περίπου αμάξια τα οποία είναι ξεκλειδωμένα εξαρχής και μπορείτε να επιλέξετε όποιο επιθυμείτε στο Quick Race ή στους on-line αγώνες. Η λίστα των αμαξιών ενδεχομένως είναι μικρότερη σε σύγκριση με άλλα παιχνίδια, παρ’ όλα αυτά περιλαμβάνει αρκετές επιλογές σε διάφορες κατηγορίες, από το μονοθέσιο της BAC μέχρι και τη Mc Laren P1. Το μενού «Μy Garage» είναι προσβάσιμο ανά πάσα στιγμή και μέσα από αυτό έχετε τη δυνατότητα να δείτε αναλυτικά τα χαρακτηριστικά του κάθε αυτοκινήτου. Στους κατασκευαστές βέβαια υπάρχουν και κάποιες ηχηρές ελλείψεις, αφού δεν συναντάμε τη Ferrari ή τη Lamborghini.

H on-line εμπειρία

Στο συγκεκριμένο κομμάτι, διαπιστώσαμε ότι το community του Project Cars είναι αρκετά ώριμο. Σαφώς και κάθε παίκτης αγωνίζεται για να κερδίσει, αλλά οι προσφιλείς τακτικές του στυλ «στουκάρω τον αντίπαλο πάνω στη στροφή για να τον βγάλω έξω» που βλέπουμε σε άλλα Racing εδώ απουσιάζουν ή συναντώνται ελάχιστα. Πριν επιχειρήσετε κάτι αντίστοιχο λοιπόν, σκεφτείτε τα εξής, αν τρακάρετε τον αντίπαλό σας, ακυρώνεται το lap time σας, ενώ μετά τη σύγκρουση είναι πιθανό να βγείτε και εσείς εκτός πίστας ή να προκαλέσετε ζημιά στο όχημά σας (βλάβη στις αναρτήσεις, engine failure κ.ο.κ.). Επιπλέον, θα φάτε penalty που μπορεί να διαρκεί από 5 έως και 12 δευτερόλεπτα. Πρακτικά, αν είστε τυχεροί, θα κερδίσετε μία θέση, ενώ σε αντίθετη περίπτωση, θα χάσετε κάθε πιθανότητα για να κερδίσετε. Όπως και σε έναν πραγματικό αγώνα λοιπόν, το πρώτο μέλημά σας είναι να διατηρήσετε το όχημά σας εντός στα όρια της πίστας, να αποφύγετε τις συγκρούσεις και να εκμεταλλευτείτε τα λάθη των αντιπάλων σας.

Έχετε το κουράγιο να συμμετάσχετε στον 24ωρο αγώνα LeMans;

Έχετε το κουράγιο να συμμετάσχετε στον 24ωρο αγώνα LeMans;

Θα τρίβετε τα μάτια σας

Το Project Cars απαιτεί ένα high-end σύστημα για να ξεδιπλώσει τις αρετές του, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορείτε να το απολαύσετε και σε ένα mid-end rig. Το σημείο αναφοράς είναι τα weather effects, τα οποία στην κυριολεξία θα σας αφήσουν με το στόμα ανοιχτό. Απλά δοκιμάστε να οδηγήσετε εν μέσω καταιγίδας και θα καταλάβετε απόλυτα τι εννοούμε. Φυσικά στην περίπτωση αυτή παρατηρούνται κάποιες πτώσεις του frame rate, αλλά δεν επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα. Η μηχανή γραφικών που χρησιμοποιείται είναι η Madness Engine, την οποία είχαμε δει για πρώτη φορά στο Need for Speed: Shift, έκτοτε όμως η Slightly Mad Studios προέβη σε αρκετές βελτιώσεις. Οι φωτοσκιάσεις είναι εξαιρετικές, ενώ το damage model είναι άκρως ρεαλιστικό, καθώς πέρα από τις εκδορές του οχήματός σας, παίζει να χάσετε τις αεροτομές σας ή τους προφυλακτήρες σε τυχόν ισχυρές συγκρούσεις. Στον ηχητικό τομέα έχουμε ένα αξιοπρεπές, αν και επαναλαμβανόμενο, sountrack που συνοδεύει τις περιηγήσεις στα μενού του Project Cars, ενώ κατά τη διάρκεια των αγώνων η έμφαση δίνεται στα ηχητικά εφέ. Σε αυτό το κομμάτι, η δουλειά της βρετανικής εταιρείας κρίνεται εξαιρετική, καθώς το «μούγκρισμα» που κάνει ο κινητήρας σας είναι διαφορετικός ανάλογα με το όχημα που οδηγείτε.

Η κορυφαία πρόταση στην κατηγορία του

Ύστερα από μία σειρά μέτριων ή απογοητευτικών Racing στα PCs, το Project Cars ήρθε για να διεκδικήσει την πρωτοκαθεδρία στο συγκεκριμένο χώρο. Κάποια ψεγάδια, όπως το ατζαμίδικο A.I των αντίπαλων οδηγών, σαφώς και υπάρχουν, αλλά δεν είναι σε καμία περίπτωση ικανά για να μειώσουν την εξαιρετική δουλειά της Slightly Mad Studios. Το Project Cars άργησε λίγο να κυκλοφορήσει, καθώς η κυκλοφορία του μετατέθηκε πολλές φορές τους προηγούμενους μήνες, αλλά πλέον ήρθε για να μείνει. Κατόπιν αυτού, εάν ψάχνετε για ένα ρεαλιστικό και συνάμα εθιστικό Racing Simulator, προσεγγίστε άφοβα.

ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ

Άκρως ρεαλιστική εμπειρία οδήγησης
H on-line εμπειρία
Όλο το περιεχόμενο είναι ξεκλειδωμένο εξαρχής
Περισσότερες από 100 πίστες

ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ

H Α.Ι.
Το customization απαιτεί εξεζητημένες γνώσεις

Η βαθμολογία μας
ΣΥΝΟΛΟ
90%
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Και το PC απέκτησε, επιτέλους, ένα racing game αντάξιο των Gran Turismo και Forza Motorsport.

90%
Η βαθμολογία μας
You have rated this
About The Author
PC Master

Αφήστε μια απάντηση