DIGITAL HOME
ΝΕΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Wi-Fi ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΧΩΡΙΣ ΡΕΥΜΑ!
Περιεχόμενα
0

ΝΕΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Wi-Fi ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΧΩΡΙΣ ΡΕΥΜΑ!

από Ηλίας Τσιλιβίγκος24 Φεβρουαρίου 2016

Το “παθητικό” Wi-Fi καταναλώνει ελάχιστη ενέργεια και μπορεί να επιτρέψει τη σύνδεση συσκευών που δεν έχουμε φανταστεί

Η τεχνολογία του Wi-Fi υπάρχει εδώ και περίπου δύο δεκαετίες. Σε αυτό το χρονικό διάστημα, έχει διαδοθεί σχεδόν παντού, συνδέοντας ασύρματα από υπολογιστές, laptops και tablets μέχρι smartphones, εκτυπωτές ή και “έξυπνα” φωτιστικά.
Το βασικό πρόβλημα, όμως, του Wi-Fi είναι πως καταναλώνει σημαντικά ποσά ενέργειας για να συνδεθεί, κάτι που περιορίζει τη χρήση του σε συσκευές με συνεχή τροφοδοσία ή μεγάλες μπαταρίες.

Ο βασικός λόγος είναι πως, ενώ τα ψηφιακά ηλεκτρονικά ακολουθούν το “νόμο” του Moore και, μέσα στα χρόνια, έχουν μειώσει την κατανάλωσή τους σε τεράστιο βαθμό, το Wi-Fi βασίζεται και σε ένα αναλογικό τμήμα. Αντιθέτως με τα ψηφιακά ηλεκτρονικά, τα αναλογικά κυκλώματα δεν έχουν μειώσει ιδιαιτέρως την κατανάλωσή τους, κάτι που εμποδίζει την ενσωμάτωση του Wi-Fi σε συσκευές οι οποίες, για παράδειγμα, πρέπει να λειτουργούν με μια μικρή μπαταρία.

Ερευνητές του University of Washington τώρα δείχνουν πως είναι δυνατόν να μεταδώσουν πληροφορίες μέσω Wi-Fi με κατανάλωση 10.000 φορές μικρότερη από τους “συμβατικούς” πομποδέκτες.
Μάλιστα, το σύστημα “Passive Wi-Fiκαταναλώνει 1000 φορές λιγότερη ενέργεια από άλλες ενεργειακά αποδοτικές τεχνολογίες ασύρματης επικοινωνίας, όπως το Bluetooth Low Energy ή το Zigbee.

Ο ερευνητής και επίκουρος καθηγητής του πανεπιστημίου, Shyam Gollakota, αναφέρει: “Θέλαμε να δούμε αν θα μπορούσαμε να μεταδώσουμε [πληροφορίες] μέσω Wi-Fi καταναλώνοντας σχεδόν καθόλου ενέργεια. Βασικά, αυτό είναι που πετυχαίνει το Passive Wi-Fi. Μπορούμε να έχουμε Wi-Fi με 10.000 φορές λιγότερη ενέργεια από το καλύτερο υφιστάμενο [σύστημα] που υπάρχει.”

 Passive WiFi a

Η τεχνολογία που δημιούργησαν οι ερευνητές μπορεί να μεταδώσει σήματα με ταχύτητα έως και 11 megabits ανά δευτερόλεπτο, και μάλιστα μπορούν να συνδεθούν όλες οι υπάρχουσες συσκευές με Wi-Fi. Προφανώς, δεν είναι τόσο γρήγορο όσο οι “τροφοδοτούμενες” συσκευές Wi-Fi, αλλά ακόμη κι έτσι, είναι 10 φορές πιο γρήγορο από το Bluetooth.

Για να καταλάβετε πως λειτουργεί το Passive Wi-Fi, αυτό που έκαναν οι ερευνητές είναι να αποσυνδέσουν το ψηφιακό και το αναλογικό μέρος του πομποδέκτη. Έτσι, “αναθέτουν” τη λειτουργία που απαιτεί την περισσότερη ενέργεια, όπως την παραγωγή ενός σήματος σε συγκεκριμένη συχνότητα, σε μια συσκευή η οποία συνδέεται στο ρεύμα. Οι παθητικές συσκευές, οι οποίες δεν καταναλώνουν σχεδόν καθόλου ενέργεια, απλά παράγουν σήματα Wi-Fi αντανακλώντας ή απορροφώντας αυτό το σήμα, μέσω ενός ψηφιακού “διακόπτη”.

Ουσιαστικά, είναι το ανάλογο του να έχει κάποιος ένα πολύ ισχυρό φως (το οποίο καταναλώνει πολύ ενέργεια και είναι συνδεδεμένο στο ρεύμα) και να παράγει σήματα από απόσταση, χρησιμοποιώντας ένα καθρεφτάκι, και καταναλώνοντας σχεδόν μηδενική ενέργεια, μιας και δεν χρειάζεται ο ίδιος να παράγει το φως (δηλαδή το βασικό σήμα).

Passive WiFi b

Με τη βοήθεια της τεχνολογίας αυτής, θα μπορούμε να αναθέσουμε την παραγωγή του “βασικού” σήματος στο router ή σε εξειδικευμένους πομπούς που θα συνδέονται σε πρίζα, και να έχουμε συνδεδεμένες συσκευές παντού μέσα σε ένα σπίτι, όπως για παράδειγμα αισθητήρες θερμοκρασίας, “έξυπνα” συστήματα ασφαλείας με αισθητήρες σε πόρτες και παράθυρα, έξυπνους ανιχνευτές καπνού ή νερού, και πρακτικά, σε οποιοδήποτε σημείο δε μπορεί να έχει πρόσβαση σε τροφοδοσία, ενώ οι χρήσεις του “δένουν” τέλεια με το επερχόμενο “Internet of Things”, όπου τα πάντα θα συνδέονται στο internet και θα μεταδίδουν πληροφορίες.

Ο καθηγητής Joshua Smith εξηγεί: “Τώρα που μπορούμε να έχουμε Wi-Fi [με κατανάλωση] της τάξης των μικρο-Watt ισχύος και το οποίο ξεπερνά και το Bluetooth και το ZigBee, μπορείτε να τώρα να φανταστείτε τη χρήση του Wi-Fi για τα πάντα”.

Αφήστε μια απάντηση