INSIDE BIZ
ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ DIGITAL ECONOMY FORUM 2016
Περιεχόμενα
0

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ DIGITAL ECONOMY FORUM 2016

από TechZoom11 Μαρτίου 2016

Ολοκληρώθηκε το digital economy forum 2016 τοποθετώντας την ψηφιακή οικονομία, στρατηγικό άξονα για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Η ημερίδα με κεντρικό μήνυμα «Η επανεκκίνηση είναι ψηφιακή» στην οποία το TechZoom ήταν χορηγός επικοινωνίας, διοργανώθηκε στις 9 Μαρτίου στην Αθήνα Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ).

digiforum2016_4

Την άποψη ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να χάσει την “ιστορική ευκαιρία της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης” επεσήμανε, κατά την ομιλία στο digital economy forum 2016, ο Πρωθυπουργός, κύριος Αλέξης Τσίπρας. Κλείνοντας τις εργασίες του forum στο επίσημο δείπνο του Συνεδρίου, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη σύσταση στο άμεσο χρονικό διάστημα της Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Πολιτικής, ενός οργάνου που, όπως τόνισε, “έρχεται να δώσει μια θεσμική λύση στο ενδημικό πρόβλημα των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών στην Ελλάδα”. Σημειώνοντας ότι η μεγάλη ευκαιρία, που ανοίγεται, αυτή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, δεν πρόκειται να χαθεί, ο κύριος Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι η Πολιτεία και η Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής θα βρίσκονται σε άμεση και διαρκή συνεργασία με τον κλάδο των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών.

Κλείνοντας την ομιλία του, υπογράμμισε πως η χώρα έχει ανάγκη από μια συνεκτική πολιτική για τη συνολική ψηφιακή αναβάθμισή της. O Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι η Πολιτεία θα σταθεί αρωγός σε κάθε υγιή αναπτυξιακή προσπάθεια του κλάδου, σε διαρκή συνεργασία μαζί του, μέσω της νέας θεσμικής τομής της Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Πολιτικής.

digiforum2016_1

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας, κύριος Τάσος Τζήκας, τόνισε: “Είμαι πεισμένος, έχοντας και την εμπειρία της προηγούμενης περιόδου, ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Να καταφέρουμε, στηριζόμενοι στον ανθρώπινο και επιχειρησιακό πλούτο που διαθέτουμε να δημιουργήσουμε μια νέα στρατηγική βιομηχανία για την πατρίδα μας, όπως είναι ο Τουρισμός και η Ναυτιλία. Τη βιομηχανία Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών. Σύμφωνα με την IDC υπάρχουν 4.700 μικρομεσαίες, κυρίως, επιχειρήσεις πληροφορικής σε όλη την Ελλάδα με περισσότερα από 230.000 υψηλής εξειδίκευσης στελέχη, και παράλληλα διαθέτουμε 40 σχολές πληροφορικής που «παράγουν» 5.000 επιστήμονες πληροφορικής κάθε χρόνο. Και βέβαια υπάρχουν 200.000 νέοι, κυρίως των τεχνολογικών σχολών, που μεταναστεύσανε στην Ευρώπη. Αυτός είναι λοιπόν ένας «στρατός» επιχειρήσεων και επιστημόνων με μεγάλη τεχνογνωσία, που μπορούν να αλλάξουν την Ελλάδα και να την τοποθετήσουν στο χάρτη της ψηφιακής πρωτοπορίας”.

Το digital economy forum 2016 άνοιξε ως επίσημος ομιλητής, ο Αρχηγός Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κύριος Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο κύριος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα δεν έχει καμία απολύτως δυνατότητα να χάσει τη μεγάλη ευκαιρία που δημιουργεί η ψηφιακή επανάσταση, καταλόγισε στην Κυβέρνηση ότι «το 2015 η χώρα όχι απλά δεν επιτάχυνε την πορεία εξόδου από την κρίση, αλλά σε πολλούς τομείς, όπως και οι ΤΠΕ, υπήρξε αποδόμηση«, τονίζοντας ότι «το ψηφιακό προφίλ της χώρας μας, δυστυχώς, τον τελευταίο χρόνο, συστηματικά διολισθαίνει«.

digiforum2016_2

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια συνολική ψηφιακή στρατηγική που θα ξεπερνά το περιοριστικό πλαίσιο του τρόπου με τον οποίο το δημόσιο προκηρύσσει ψηφιακά έργα. Απαιτείται ένα συγκεκριμένο σχέδιο και μια συγκεκριμένη στρατηγική και η δημόσια διοίκηση πρέπει να αποκτήσει συγκεκριμένες δομές για να τις υλοποιήσει» τόνισε. Όσον αφορά στη σύσταση Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Πολιτικής, ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δήλωσε σύμφωνος με τη σύσταση ενός κεντρικού συντονιστικού οργάνου υπό τον Πρωθυπουργό, τονίζοντας πως από μόνη της η γραμματεία, χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό, δεν επαρκεί.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, κύριος Γιώργος Σταθάκης, υπογράμμισε ότι «η ψηφιακή τεχνολογία βρίσκεται στο επίκεντρο του σχεδιασμού της κυβέρνησης για την ανάπτυξη της οικονομίας«. Ο κύριος Υπουργός έκανε από το βήμα του συνεδρίου την ανακοίνωση νέων δράσεων, το αμέσως επόμενο διάστημα, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020. Όπως διευκρίνισε, αυτές θα αφορούν στην ανάπτυξη συνεργασιών και δικτύωσης για τη στήριξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας (clusters, meta-clusters). «Θέλουμε να δημιουργήσουμε εγχώριες αλυσίδες αξίας, που θα αξιοποιούν το ανθρώπινο δυναμικό σε διάφορα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας» σχολίασε, προσθέτοντας ότι και για τον αναπτυξιακό νόμο υπάρχει η ίδια λογική, δηλαδή η άρση του οριζόντιου χαρακτήρα του νόμου. «Οι δράσεις που προέρχονται από φορείς αυτών των χαρακτηριστικών δικαιούνται τη μέγιστη ένταση ενισχύσεων, ενώ πρόσθετα μοριοδοτούνται επενδυτικά σχέδια στον τομέα Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας, εντασσόμενα μάλιστα στις ειδικές κατηγορίες ενίσχυσης» ανέφερε ο Υπουργός, σημειώνοντας ότι το αναπτυξιακό σχέδιο της χώρας θα ανακοινωθεί το προσεχές διάστημα σε συμφωνία με τους θεσμούς, ενώ -όπως έκανε γνωστό- μέχρι τον Ιούνιο, σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ, θα παρουσιαστεί το νέο πλαίσιο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Παράλληλα, ο Director General DIGITALEUROPE, κύριος John Higgins, σημειώνοντας ότι η «Ευρωπαϊκή Ένωση συναρτά την πρόοδο και την ευημερία στην Ευρώπη με την ψηφιακή της ολοκλήρωση», αναφέρθηκε διεξοδικά στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ενιαία ψηφιακή στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

About The Author
TechZoom

Αφήστε μια απάντηση