TECHLIFE
ΝΕΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΤΗΣ MICROSOFT ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ!
Περιεχόμενα
0

ΝΕΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΤΗΣ MICROSOFT ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ!

από Νεκτάριος Αξιώτης19 Νοεμβρίου 2015

Πως θα σας φαινόταν άραγε, αν ο υπολογιστής σας επέλεγε το επόμενο τραγούδι της playlist, ή προχωρούσε αυτόματα στην ενημέρωση του status σας στα διάφορα κοινωνικά δίκτυα, ανάλογα με τη διάθεσή σας; Η μέρα που τα παραπάνω σενάρια θα αποτελούν κομμάτι της καθημερινότητάς μας, ίσως τελικά να μην βρίσκεται και τόσο μακριά.

Μηχανές που μαθαίνουν!

Η ομάδα ανάπτυξης πίσω από το Project Oxford της Microsoft, δηλαδή μιας συλλογής προγραμματιστικών εργαλείων που στηρίζονται σε μεθόδους μηχανικής μάθησης και τεχνητής νοημοσύνης, διέθεσε πρόσφατα στο ευρύ κοινό τις beta εκδόσεις εφαρμογών, οι οποίες προσδίδουν σε υπολογιστικά συστήματα την ικανότητα να αντιλαμβάνονται λέξεις, ήχους, μοτίβα σε εικόνες, αλλά ακόμα και εκφράσεις του ανθρώπινου προσώπου. Οι συγκεκριμένοι αλγόριθμοι μάλιστα καθίστανται “εξυπνότεροι” με την πάροδο του χρόνου, καθώς τροφοδοτούνται σταδιακά με περισσότερες πληροφορίες. Φανταστείτε, με απλά λόγια, μια εξαιρετικά εξελιγμένη μελλοντική εκδοχή της Cortana.

Σε ότι αφορά τη δυνατότητα αναγνώρισης εκφράσεων προσώπου, μέχρι στιγμής είναι εφικτό να γίνουν αντιληπτές οκτώ κύριες συναισθηματικές καταστάσεις: θυμός, περιφρόνηση, φόβος, αποστροφή, χαρά, λύπη, έκπληξη, καθώς και ουδετερότητα.

Επιστροφή στο μέλλον!

Οι προοπτικές αυτής της τεχνολογίας είναι – προφανώς – απεριόριστες: για παράδειγμα, οι υπεύθυνοι μάρκετινγκ ενός προϊόντος θα μπορούν στο μέλλον να συλλέξουν πολύτιμα δεδομένα για την αποδοχή του από την αγορά, απλά εξετάζοντας τις εκφράσεις του κοινού στο οποίο αυτό παρουσιάστηκε, παρακάμπτοντας έτσι χρονοβόρες και δαπανηρές έρευνες. Ή, σκεφτείτε, πόσο ενδιαφέροντα θα ήταν τα video games, αν οι χαρακτήρες τους αλληλεπιδρούσαν με τον gamer βάσει της πραγματικής συναισθηματικής του κατάστασης και όχι με κάποιο προκαθορισμένο από τους developers τρόπο.

Βέβαια, για να μην μείνουν παραπονεμένοι και οι οπαδοί των θεωριών συνωμοσίας, πίσω από τα όσα υπόσχεται η συγκεκριμένη τεχνολογία, αχνοφαίνεται ομολογουμένως και ένα ενδεχόμενο κατάχρησης μέσω της αλόγιστης συλλογής και επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων, με στόχο φυσικά το κέρδος.

Εάν θέλετε να “παίξετε” με τα τελευταία επιτεύγματα της εταιρείας από το Redmond πάντως, μπορείτε να επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του Project Oxford. Ας σημειωθεί ωστόσο πως η χρήση της υπηρεσίας προϋποθέτει την ύπαρξη λογαριασμού Microsoft.

Και για του λόγου το αληθές, πηγαίνουμε στο https://www.projectoxford.ai/demo/Emotion#detection (προσέξτε το .ai στο domain) και ανεβάζουμε τη χαρούμενη φάτσα της Τζέσικα Άλμπα. Όπως μας ενημερώνει το εργαλείο της Microsoft, η Τζέσικα είναι ευτυχισμένη με πιθανότητα 99,9%.  Το εν λόγω εργαλείο έχει τη δυνατότητα να αναγνωρίζει τα συναισθήματα πολλών προσώπων στο ίδιο πλάνο. Ανεβάστε ένα ομαδικό selfie για να το διαπιστώσετε.

Και για του λόγου το αληθές, πηγαίνουμε στο https://www.projectoxford.ai/demo/Emotion#detection (προσέξτε το .ai στο domain) και ανεβάζουμε τη χαρούμενη φάτσα της Τζέσικα Άλμπα. Όπως μας ενημερώνει το εργαλείο της Microsoft, η Τζέσικα είναι ευτυχισμένη με πιθανότητα 99,9%.
Το εν λόγω εργαλείο έχει τη δυνατότητα να αναγνωρίζει τα συναισθήματα πολλών προσώπων στο ίδιο πλάνο. Ανεβάστε ένα ομαδικό selfie για να το διαπιστώσετε.

Αφήστε μια απάντηση