HOW TO
ΞΕΧΑΣΑΤΕ ΤΟΝ ΚΩΔΙΚΟ ΤΩΝ WINDOWS; ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
Περιεχόμενα
6

ΞΕΧΑΣΑΤΕ ΤΟΝ ΚΩΔΙΚΟ ΤΩΝ WINDOWS; ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

από Yiannis Patrikos23 Σεπτεμβρίου 2015

Ο περισσότερος κόσμος χρησιμοποιεί κωδικό στα Windows για να μπει στον υπολογιστή του. Εάν ο υπολογιστής είναι κοινόχρηστος (στο σπίτι ή το γραφείο), η ύπαρξη διαφορετικών λογαριασμών χρήστη είναι επιβεβλημένη. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που ξεχάσουμε τον κωδικό; Εάν υπάρχει και δεύτερος λογαριασμός με δικαιώματα administrator, τα πράγματα είναι απλά, αφού ο διαχειριστής μπορεί να μπει στον υπολογιστή με τον δικό του λογαριασμό και να μας δώσει έναν καινούριο κωδικό. Εάν όμως είμαστε μόνοι μας; Ευτυχώς και σε αυτή την περίπτωση μπορούμε να γλιτώσουμε το format ακολουθώντας τις παρακάτω οδηγίες. 

Το μαγικό πρόγραμμα ophcrack 

Το Ophcrack είναι ένα πρόγραμμα ελεύθερου λογισμικού, το οποίο ειδικεύεται στο «σπάσιμο» των κωδικών χρήστη των Windows. Προσοχή όμως! Ένα τέτοιο πρόγραμμα, θα πρέπει να χρησιμοποιείται αποκλειστικά για το «σπάσιμο» του κωδικού του υπολογιστή ο οποίος μας ανήκει. Είναι περιττό να αναφέρουμε ότι είναι παράνομο να προσπαθούμε να μπούμε σε κάποιο άλλο δίκτυο ή μηχάνημα. Μετά από αυτή την απαραίτητη διευκρίνιση ας συνεχίσουμε. 

Επειδή λοιπόν δεν μπορούμε να μπούμε στον δικό μας υπολογιστή, θα πρέπει να πάμε σε κάποιον άλλον και να κατεβάσουμε το Ophcrack από την επίσημη ιστοσελίδα του: http://ophcrack.sourceforge.net/. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι το LiveCD, διότι δεν θέλουμε να κάνουμε εγκατάσταση, αλλά να μπούμε στον υπολογιστή μας. Πατάμε το Download ophcrack LiveCD και κατεβάζουμε το αρχείο ISO, ανάλογα με το λειτουργικό μας σύστημα. Υπάρχουν εκδόσεις για Windows XP και για Windows Vista/7. Αφού κατέβει το αρχείο, θα πρέπει να το κάψουμε σε κάποιο κενό CD, επιλέγοντας από το πρόγραμμα εγγραφής την επιλογή εγγραφή εικόνας.  Κατόπιν είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε την ανάκτηση του κωδικού στον υπολογιστή μας.

Αλλαγή σειράς εκκίνησης 

Πριν κάνουμε οτιδήποτε θα πρέπει να μπούμε στο BIOS του υπολογιστή (πατώντας το [F2], το [Del] ή όποιο άλλο πλήκτρο αναφέρεται κατά την εκκίνηση) και να αλλάξουμε τη σειρά εκκίνησης των μέσων αποθήκευσης, μας βάζοντας στην πρώτη θέση το CD/DVD ROM. Συνήθως στην πρώτη θέση είναι ο βασικός σκληρός δίσκος μας. Στη συνέχεια βάζουμε το CD με το ophcrack που φτιάξαμε στο προηγούμενο βήμα και κάνουμε επανεκκίνηση.

To ophcrack σε δράση 

Θα εισέλθουμε στον περιβάλλον του προγράμματος, από όπου επιλέγουμε το Ophcrack Graphic mode – automatic και πατάμε [Enter]. Έπειτα από λίγο θα φορτώσει το γραφικό περιβάλλον του προγράμματος και θα εκκινήσει αυτόματα το εργαλείο ανάκτησης κωδικών. Επιλέγουμε τον πρώτο δίσκο από τη λίστα (εάν το μηχάνημά μας έχει περισσότερους δίσκους ή partitions) και πατάμε [Enter]
Εάν ο κωδικός μας είναι πολύπλοκος το πρόγραμμα θα κάνει κάμποσα λεπτά για να τον βρει. Εάν είναι πολύ απλός θα τον ανακαλύψει σε δευτερόλεπτα.

Κάνουμε επανεκκίνηση στον υπολογιστή και μπαίνουμε κανονικά στα Windows με τον κωδικό που ανακάλυψε το ophcrack. Από εκεί και πέρα, μπορούμε ή να τον κρατήσουμε (και να φροντίσουμε να μην τον ξεχάσουμε πάλι), να τον αφαιρέσουμε ή να τον αλλάξουμε από τον Πίνακα Ελέγχου των Windows.

About The Author
Yiannis Patrikos
 • Yannis
  28 Σεπτεμβρίου 2015 at 12:45 πμ

  to ophcrack einai programma to opoio exei kai to kali linux epidi to ophcrack os de to xw dei, eikazw oti einai mia dianomi linux mono me to ophcrack san security testing efarmogi
  de thymizei linux, eina LINUX
  episis an to bios tou pc/laptop upostirizei to boot apo usb thyra mporoume na kanoume bootable usb stickaki
  kai epidi milame gia gia winblows users mporeite me ta paraktw programmata na ftiaksete live usb stickakia me to universal usb installer kai me to lili usb creator ta opoia kai einai dwrean

  • TechZoom.gr
   28 Σεπτεμβρίου 2015 at 9:29 πμ

   Πολύ σωστά όσα λες. Φυσικά, μπορεί κανείς να φτιάξει ένα live USB και να τρέξει από εκεί το ophcrack (μοναδική λύση σε όσους έχουν netbook ή ultrabook χωρίς DVD-ROM).
   Θα σε παρακαλούσαμε μόνο να μη γράφεις greeklish.

 • doctorg
  29 Σεπτεμβρίου 2015 at 11:01 μμ

  Μπορεί να χρησιμοποιήσει προγράμματα όπως το Active Boot και να κάνει reset το password 😉

 • Chris
  22 Οκτωβρίου 2015 at 2:35 πμ

  Γειά χαρά!

  Επειδή τυχαίνει να έχω δοκιμάσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχω να πω πώς δουλεύει μόνο για απλούς κωδικούς πρόσβασης και όχι σύνθετους.

 • Diva
  5 Νοεμβρίου 2015 at 2:10 μμ

  Συγνώμη ρε παιδιά, επειδή δεν το έχω καθόλου…πως μπαίνουμε στο BIOS του υπολογιστη;;; ???

  • geoathan
   11 Νοεμβρίου 2015 at 12:44 πμ

   Κατά την εκκίνηση του υπολογιστή και πριν φορτώσουν τα Windows πατάς συνεχόμενα το Del, το F2 ή ό,τι άλλο γράφει στην οθόνη εκείνη τη στιγμή. Για να το πετύχεις πάτα συνεχόμενα το συγκεκριμένο πλήκτρο

Αφήστε μια απάντηση