INSIDE BIZ
ΚΑΙ Η CISCO ΞΟΔΕΥΕΙ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΣΕ ΑΓΟΡΑΣΤΙΚΟ ΟΙΣΤΡΟ
Περιεχόμενα
0

ΚΑΙ Η CISCO ΞΟΔΕΥΕΙ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΣΕ ΑΓΟΡΑΣΤΙΚΟ ΟΙΣΤΡΟ

από Ηλίας Τσιλιβίγκος11 Μαρτίου 2016

Μέσα σε λίγες εβδομάδες έχει ξοδέψει σχεδόν 2 δισεκατομμύρια δολλάρια σε εταιρίες παντός είδους

Ο γίγαντας της δικτύωσης φαίνεται πως προετοιμάζεται για μεγάλα πράγματα, καθώς τον τελευταίο καιρό έχει επιδοθεί σε μπαράζ εξαγορών. Η αυτό ή η εταιρία, που έγινε διαβόητη με την εξαγορά της Sun Microsystems πριν από πολλά χρόνια, προσπαθεί να αυξήσει το εύρος των δραστηριοτήτων της και να καλύψει όσο το δυνατόν περισσότερες από τις αναδυόμενες αγορές.

Η πιο πρόσφατη εξαγορά της Cisco αφορά την Leaba Semiconductor, μια εταιρία σχεδίασης ημιαγωγών η οποία βασίζεται στο Ισραήλ, και η οποία δεν διαθέτει εργοστάσια κατασκευής, αλλά ούτε και προϊόντα. Αντίθετα, πρόκειται για μια νεότευκτη εταιρία, η οποία αυτή τη στιγμή ετοιμάζει τα πρώτα της προϊόντα (ή τεχνολογίες), λειτουργώντας σε “stealth mode”, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα της, και αναπτύσσει τεχνολογίες ημιαγωγών για να καλύψει “σημαντικές προκλήσεις σε θέματα υποδομής δικτύου” — ό,τι κι αν σημαίνει αυτό.

Σύμφωνα με το υπουργείο οικονομίας του Ισραήλ, η εταιρία ειδικεύεται στη σχεδίαση μικροτσίπ για τη διασύνδεση μνήμης, αποθηκευτικών μέσων και υπολογιστικών πόρων σε εγκαταστάσεις data center. Επίσης ενδεικτικό των δραστηριοτήτων της εταιρίας είναι το γεγονός πως ο software manager της Leaba Semi, όπως αναφέρει το προφίλ του στο LinkedIn, έχει προϋπηρεσία manager σε data centers, ενώ τα ανώτερα στελέχη της εταιρίας προέρχονται από τη γνωστή εταιρία Broadcomm.

Για αυτή την εξαγορά, η Cisco πρόκειται να ξοδέψει 320 εκατομμύρια δολλάρια, ενώ σκοπεύει να την ενσωματώσει στο δικό της τμήμα σχεδίασης hardware. Καθώς φαίνεται, η Cisco έχει καταφέρει να μάθει πολύ περισσότερες λεπτομέρειες για το ποιόν της εταιρίας και τις τεχνολογίες που αυτή ετοιμάζει.

Η εξαγορά αυτή έρχεται μόλις τρεις μέρες μετά την εξαγορά της CliQr Technologies, μιας εταιρίας η οποία ειδικεύεται σε τεχνολογίες αυτοματισμού και διαχείρισης εφαρμογών μέσω του cloud.
Όπως αναφέρει η Cisco στην ανακοίνωση της εξαγοράς, η CliQr διαθέτει μια πλατφόρμα “ενορχήστρωσης cloud” για μοντελοποίηση, ανάπτυξη και διαχείριση εφαρμοφών διαμέσου περιβαλλόντων bare metal, virtualized και container.
Προφανώς πρόκειται για τεχνολογίες οι οποίες αφορούν πολύ συγκεκριμένους μεγαλο-εταιρικούς χρήστες, κάτι που “κολλάει” θαυμάσια με το πελατολόγιο της Cisco.
Για αυτή την εξαγορά, η Cisco πρόκειται να πληρώσει άλλα 260 εκατομμύρια δολλάρια σε μετρητά και μετοχές.

Δεν τελειώνουμε εδώ, όμως! Τον προηγούμενο μήνα, η Cisco εκταμίευσε άλλα 1,4 δισεκατομμύρια δολλάρια για να αποκτήσει μια ακόμη εταιρία, τη Jasper Technologies! Η τελευταία αυτή εταιρία ειδικεύεται σε πλατφόρμες για το Internet of Things, κάτι που εικάζεται πως θα δώσει στη Cisco μια μεγάλη ώθηση στο χώρο του IoT, ο οποίος μπορεί ακόμη να βρίσκεται στα σπάργανα, όλοι όμως οι αναλυτές πιστεύουν πως αυτό θα είναι το επόμενο μεγάλο βήμα στην “εισβολή” του internet και της διασύνδεσης σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας όλου του κόσμου, με κολοσσιαίες προοπτικές.

Ήδη, πολλές εταιρίες έχουν αρχίσει και δραστηριοποιούνται όλο και πιο έντονα σε αυτό το χώρο, με την ίδια τη Cisco να έχει αναζητήσει στρατηγικές συμμαχίες με εταιρίες όπως οι Ericsson, Philips, EMC και VMware.

Ο κοινός παρονομαστής εδώ είναι φανερός: η Cisco έχει, πιθανότατα, αναγνωρίσει τους τομείς τους οποίους αναμένει να έχουν ιδιαίτερη σημασία στα επόμενα χρόνια και δεν φείδεται χρημάτων για να αποκτήσει τις αναγκαίες τεχνολογίες και υποδομές ώστε να διατηρήσει – και, γιατί όχι, να αυξήσει – την επιρροή της στο τοπίο της παγκόσμιας αγοράς πληροφορικής του εγγύος μέλλοντος.

Και, προφανώς, μερικά δισεκατομμύρια δολλάρια βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Αφήστε μια απάντηση