COMPUTING
ΕΚΤΥΠΩΤΕΣ INKJET ΚΑΙ… ΘΕΩΡΙΕΣ ΣΥΝΩΜΟΣΙΑΣ
Περιεχόμενα
0

ΕΚΤΥΠΩΤΕΣ INKJET ΚΑΙ… ΘΕΩΡΙΕΣ ΣΥΝΩΜΟΣΙΑΣ

από Γιώργος3 Μαρτίου 2016

Εάν σας φαίνεται ότι το μελάνι του εκτυπωτή σας τελειώνει πιο γρήγορα από ότι θα έπρεπε, έχετε απόλυτο δίκιο. Τι ακριβώς συμβαίνει όμως;

Πριν λίγες μέρες ένας αναγνώστης μας έστειλε το παρακάτω e-mail:

«Έχω έναν φωτογραφικό εκτυπωτή της Epson που είναι και πολυμηχάνημα. Το συγκεκριμένο μοντέλο παίρνει πέντε μελάνια, δύο μαύρα και τρία βασικά χρώματα. Από τότε που τον αγόρασα (πριν δύο χρόνια περίπου) χρησιμοποιώ τα αυθεντικά μελάνια της Epson και ελάχιστες φορές μόνο έχω αγοράσει συμβατά, και μόνο στο μαύρο, αφού το χρώμα το θέλω για να εκτυπώνω φωτογραφίες, επομένως δεν θέλω να έχω μελλοντικό πρόβλημα με την ποιότητα. Επίσης, ποτέ δεν έχω κάνει refill. Τον τελευταίο χρόνο έχω παρατηρήσει το εξής πρόβλημα που με έχει κάνει να σκέφτομαι διάφορες θεωρίες συνωμοσίας: ενώ έχω πραγματοποιήσει ελάχιστες εκτυπώσεις και σχεδόν καμία φωτογραφία, τα μελάνια αρχίσουν και εμφανίζουν μηνύματα ότι τελειώνουν. Στην αρχή όταν είδα το συγκεκριμένο μήνυμα (και στο λογισμικό του εκτυπωτή στον υπολογιστή και στην οθόνη του μηχανήματος) δεν πίστευα στα μάτια μου. Ενώ πέρναγαν οι μήνες, τα μελάνια έδειχναν να τελειώνουν από μόνα τους, χωρίς να έχω πραγματοποιήσει πολλές εκτυπώσεις. Σημειώνω ότι μιλάω για αυθεντικά μελάνια της Epson και όχι συμβατά.
Τι ακριβώς συμβαίνει; Μήπως τα μελάνια τελειώνουν από μόνα τους; Μήπως εξατμίζονται;»

Οι θεωρίες συνωμοσίας περί εξατμίσεως δεν είναι καθόλου καινούριες και μάλιστα δεν είναι καθόλου θεωρίες. Τα σύγχρονα cartridges των inkjet εκτυπωτών διαθέτουν ειδικά τσιπάκια τόσο για να διασφαλιστεί η συμβατότητα με το εκάστοτε μηχάνημα, όσο και να μετρούν την ποσότητα του μελανιού. Επίσης, έχετε υπόψη σας ότι οι εταιρείες δεν κερδίζουν σχεδόν καθόλου από την πώληση των εκτυπωτών αφού τους πωλούν σχεδόν στο κόστος. Αντίθετα κερδίζουν πολλά χρήματα από την πώληση των μελανιών. Αυτό σημαίνει ότι θέλουν να μας κάνουν να χρησιμοποιούμε όσο το δυνατόν περισσότερα μελάνια. Εάν κάποιος εκτυπώνει πολλές σελίδες, τότε λογικά θα χρησιμοποιεί πολύ μελάνι. Κάποιος που δεν εκτυπώνει όμως; Πως θα τον κάνουμε να χρησιμοποιεί και αυτός μελάνι; Έχετε ποτέ αναρωτηθεί γιατί όταν ξεκινάτε κάποια εκτύπωση ή όταν ανοίγετε τον εκτυπωτή σας, ακούγονται περίεργοι ήχοι από τις κεφαλές εκτύπωσης; Όλοι σχεδόν οι εκτυπωτές inkjet έχουν προγραμματιστεί να περνούν από έναν κύκλο καθαρισμού της κεφαλής κάθε φορά που ξεκινάμε μια εκτύπωση. Η διαδικασία αυτή χρησιμοποιεί μελάνι και μάλιστα κάποιοι αναφέρουν ότι η χρήση αυτή μπορεί να φτάσει έως και 3% του δοχείου. Επίσης, κάθε φορά που εγκαθιστάτε ένα καινούριο cartridge χρησιμοποιείται μια μικρή ποσότητα μελανιού κατά τη διαδικασία ετοιμασίας του cartridge προς χρήση.

C11CB34301,1

Ο γενικός κανόνας είναι ότι όσο συχνά χρησιμοποιείτε τον εκτυπωτή τόσο λιγότερο καθάρισμα θα χρειάζονται οι κεφαλές. Εάν εκτυπώνετε μια σελίδα το μήνα, κάθε φορά που ανοίγετε τον εκτυπωτή, θα καθαρίζονται οι κεφαλές ξοδεύοντας μελάνι. Θεωρητικά, αν το καλοσκεφτεί κανείς, θα μπορούσε να ξοδέψει όλο το μελάνι απλά ανοίγοντας και κλείνοντας τον εκτυπωτή σε τακτικά χρονικά διαστήματα, χωρίς να εκτυπώσει ούτε μία σελίδα.
Επιπλέον, ακόμα κι αν το δοχείο δείχνει άδειο και το μηχάνημα σας προτρέπει να το αντικαταστήσετε, μια μικρή ποσότητα μελάνης συνεχίζει να υφίσταται, μόνο που δεν μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε. Δηλαδή, δεν μπορείτε να χρησιμοποιήστε το μελάνι του δοχείου μέχρι την τελευταία του σταγόνα.

Όσο λιγότερο χρησιμοποιείτε τον εκτυπωτή σας, τόσο περισσότερο σας κοστίζει η χρήση του.

Εάν τώρα έχετε έναν έγχρωμο εκτυπωτή και εκτυπώνετε μόνο κείμενο, μην είστε καθόλου σίγουροι ότι ξοδεύεται μόνο το μαύρο μελάνι. Οι ρουτίνες του εκτυπωτή κάνουν ότι θέλουν χωρίς να σας ρωτήσουν. Χαρακτηριστικά η HP αναφέρει ότι ακόμα κι αν στέλνετε μαύρο κείμενο ή γραφικά, ο εκτυπωτής μπορεί να αποφασίσει να ρίξει και μερικές σταγόνες χρώμα εάν το κρίνει απαραίτητο. Ειδικά για αυτή την περίπτωση, μέσα από τον driver του προγράμματος, μπορεί κανείς να επιλέξει τη χρήση μόνο του μαύρου.
Από τα παραπάνω είναι προφανές ότι το μελάνι που χρησιμοποιείται σε έναν inkjet εκτυπωτή δεν είναι μόνο αυτό που πηγαίνει στο χαρτί. Το θέμα είναι ότι δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα για να αποτρέψετε την σπατάλη του μελανιού.

Μια συμβουλή που μπορούμε να σας δώσουμε είναι να αγοράσετε έναν laser εκτυπωτή εάν εκτυπώνετε μόνο κείμενο, ενώ εάν ακούτε περίεργους ήχους κάθε φορά που ανοίγετε τον εκτυπωτή σας και μέχρι την πρώτη σελίδα περνούν αρκετά δευτερόλεπτα, να αφήνετε το μηχάνημα ανοιχτό.
Τα παραπάνω ισχύουν πάνω κάτω για όλους τους εκτυπωτές. Κάθε κατασκευαστής ξοδεύει λιγότερο ή περισσότερο μελάνι σε κάθε διαδικασία (εκτός της πραγματικής εκτύπωσης εννοείται).
Τέλος, σε ότι αφορά την εξάτμιση, δεν είναι καθόλου παράξενο το μελάνι η καλύτερα ο διαλύτης που περιέχει να εξατμίζεται με τον καιρό, προκαλώντας ελάττωση της ποσότητάς του μέσα στο δοχείο.

About The Author
Γιώργος

Αφήστε μια απάντηση