[HELP DESK] ΕΧΩ WINDOWS XP. ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ;
Περιεχόμενα
3

[HELP DESK] ΕΧΩ WINDOWS XP. ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ;

από Δημήτρης Αδαμόπουλος24 Φεβρουαρίου 2016

Όχι. Το «πετάξτε το…» δεν είναι η σωστή απάντηση. Δεν χρειάζονται όλοι καινούριο μηχάνημα με Windows 10. Μπορεί τα Windows XP να μην υποστηρίζονται πλέον, αλλά ένα τόσο παλιό PC μπορεί να εξυπηρετήσει ακόμα τον κάτοχό του (αρκεί βεβαίως να μην έχει και πολλές απαιτήσεις).

Ένας αναγνώστης μας, μας έστειλε το παρακάτω e-mail:

«Ο υπολογιστής μου είναι παλιός και έχει Windows XP. Δεν παίζω παιχνίδια, ούτε ασχολούμαι με βαριά προγράμματα. Είμαι συνταξιούχος και σερφάρω στο Internet, βλέπω βίντεο στο YouTube, κάνω ηλεκτρονικά τη φορολογική μου δήλωση και γράφω κανένα έγγραφο ή κανένα Excel. Αυτά είναι όλα και δεν χρειάζομαι κάτι παραπάνω.
Το θέμα είναι ότι το μηχάνημά μου έχει αρχίσει και δείχνει τα χρόνια του. Διάφορες καθυστερήσεις και κολλήματα είναι στην ημερήσια διάταξη. Έδωσα και μου έβαλαν 2GB RAM, πέταξα την παλιά μου οθόνη και πήρα μια οθόνη TFT, και αντικατέστησα το παλιό CD-ROM με ένα DVD εγγραφής.
Επειδή όμως δεν θέλω ούτε έχω διάθεση να εγκαταστήσω ξανά τα Windows από την αρχή (δεν έχω και το CD άλλωστε), θα μπορούσατε να μου δώσετε κανα δυο συμβουλές για να καθαρίσω το λειτουργικό μου σύστημα; Τι θα μπορούσα να διαγράψω και τι να αφήσω; Τι ρυθμίσεις μπορώ να κάνω μπας και καταφέρω να κάνω τα Windows, λίγο πιο γρήγορα;
Κάθε βοήθεια δεκτή».

Γράμματα σαν κι αυτό, δεν είναι καθόλου σπάνια. Τα λαμβάναμε με το κιλό στο «Computer Για όλους» και το «PC Master» και συνεχίζουμε να τα λαμβάνουμε.

Θα εκπλαγείτε εάν σας πούμε πόσος κόσμος χρησιμοποιεί ακόμα Windows XP (χωρίς να συμπεριλαμβάνουμε τα απανταχού λογιστήρια και φυσικά το δημόσιο). Μπορεί η Microsoft να μην υποστηρίζει πλέον το συγκεκριμένο λειτουργικό σύστημα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν κυκλοφορεί πλέον αναβαθμίσεις, ενώ το ίδιο έχουν κάνει και οι άλλες εταιρείες λογισμικού, μην κυκλοφορώντας τα προγράμματά τους για Windows XP, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να πετάξουμε ένα παλιό μηχάνημα.

Άλλη hardware αναβάθμιση μάλλον δεν παίρνουν τα μηχανήματα αυτά, μπορούμε ωστόσο, να παρατείνουμε λίγο ακόμα τη ζωή τους, κάνοντας διάφορες ρυθμίσεις και «καθαρισμούς» ούτως ώστε ο υπολογιστής να ανταποκρίνεται καλύτερα και να μην μοιάζει να αγκομαχά προσπαθώντας να εκτελέσει τις προσταγές του χρήστη.

Είναι γνωστό ότι με το πέρας του χρόνου, η απόκριση του υπολογιστή τείνει να γίνεται όλο και πιο αργή. Όλα τα λειτουργικά συστήματα το παθαίνουν, άλλα πιο γρήγορα και άλλα πιο αργά. Ένας λόγος – ίσως ο σημαντικότερος – για τον οποίο συμβαίνει αυτό, είναι ότι ο σκληρός δίσκος γεμίζει με εφαρμογές, αρχεία διαφόρων τύπων (χρήσιμα και άχρηστα), διάφορα σκουπίδια από απεγκαταστάσεις εφαρμογών, αρχεία temp και άλλα πολλά. Όπως προαναφέραμε, αρκετά από αυτά τα αρχεία είναι χρήσιμα, αλλά πάντα υπάρχει ένας μεγάλος όγκος από αυτά που κάλλιστα θα μπορούσαν να… εξαφανιστούν από προσώπου γης. Αυτό που χρειάζεστε, λοιπόν, σε τακτική βάση, είναι ένας καλός καθαρισμός.

Ευτυχώς, το να κάνει κάποιος το PC του όπως ήταν (σε επίπεδο απόδοσης) πριν από καιρό, δεν είναι κάτι δύσκολο και κυρίως δεν απαιτεί format και επανεγκατάσταση των πάντων – αν και πολλές φορές αυτό είναι αναπόφευκτο. Εκτός από την αύξηση της απόδοσης και της απόκρισης στις εντολές μας, ο καθαρισμός των σκληρών δίσκων από τα περιττά αρχεία έχει και ένα άλλο μεγάλο πλεονέκτημα: το κέρδος σε ελεύθερο χώρο. Θα εκπλαγείτε αν δείτε πόσα Gigabytes θα κερδίσετε μετά το τέλος της διαδικασίας.

Σας θυμίζει κάτι; Είναι η εποχή των τεράστιων laptops με τις τετράγωνες οθόνες, των οθονών CRT, ή με λίγα λόγια, η θρυλική εποχή των Windows XP, το μακροβιότερο λειτουργικό σύστημα της Microsoft, το οποίο δεν λέει με τίποτα να… πεθάνει κι ας έχουν περάσει 15 χρόνια από την κυκλοφορία του.

Σας θυμίζει κάτι; Είναι η εποχή των τεράστιων laptops με τις τετράγωνες οθόνες, των οθονών CRT, ή με λίγα λόγια, η θρυλική εποχή των Windows XP, το μακροβιότερο λειτουργικό σύστημα της Microsoft, το οποίο δεν λέει με τίποτα να… πεθάνει κι ας έχουν περάσει 15 χρόνια από την κυκλοφορία του.

Αφήστε μια απάντηση