COMPUTING
Η SEAGATE ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟΝ ΓΡΗΓΟΡΟΤΕΡΟ SSD ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Περιεχόμενα
0

Η SEAGATE ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟΝ ΓΡΗΓΟΡΟΤΕΡΟ SSD ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

από Ηλίας Τσιλιβίγκος18 Μαρτίου 2016

Σε μορφή κάρτας PCI-Express και αστρονομική ταχύτητα το νέο δημιούργημα της Seagate, τινάζει τα όρια της ταχύτητας στον αέρα

Στο συνέδριο Open Compute Summit, την ετήσια “μάζωξη” όλων των μεγάλων εταιριών του κόσμου των data centers, η Seagate παρουσίασε τα νέα της δημιουργήματα που αφορούν αποθηκευτικά μέσα “στερεάς κατάστασης”, δηλαδή σκληρούς δίσκους χωρίς κινούμενα μέρη, περιστρεφόμενα platters ή μεταφερόμενες κεφαλές.

Αν αυτό σας ακούγεται οξύμωρο, μιας και η Seagate είναι μια εταιρία η οποία έχει συνδέσει το όνομά της με ακριβώς αυτές τις τεχνολογίες, να υπενθυμίσουμε πως η εταιρία πολύ πρόσφατα απέκτησε την SandForce, εταιρία η οποία σε ελάχιστο χρόνο έκανε όνομα σχεδιάζοντας τους γρηγορότερους SSD controllers της αγοράς. Προφανώς, η Seagate δεν ξόδεψε τα ωραία της δολλάρια απλά για “μόστρα” αλλά για να κάνει δυναμική είσοδο στο χώρο των SSD, διαβλέποντας πως η αγορά βρίσκεται σε πορεία μετατόπισης από τους παραδοσιακούς σκληρούς δίσκους στους SSDs, η οποία όσο περνά ο καιρός αυξάνει ταχύτητα.

Περνώντας στους νέους “δίσκους” που παρουσίασε η Seagate – και ναι, δεν είναι ένας αλλά δύο – στο συνέδριο Open Compute Summit της Facebook, έχουμε το κορυφαίο μοντέλο, το οποίο έρχεται σε μορφή κάρτας PCIe x16 και, σύμφωνα με την εταιρία, φτάνει τα 10GB/s σε ταχύτητα, προφανώς σε σειριακή ανάγνωση. Ταυτοχρόνως, όμως, παρουσίασαν και ένα μικρότερο μοντέλο σε κάρτα PCIe x8, το οποίο έχει μέγιστη διαμεταγωγή “μόνο” 6,7GB/s – πάλι, πιθανότατα, η ταχύτητα αυτή αφορά σειριακή ανάγνωση.
Και τα δύο μοντέλα λειτουργούν με βάση το νέο πρότυπο NVMe και, προφανώς, αφορούν το χώρο των data centers – αν και τίποτε δεν τα εμποδίζει να λειτουργήσουν σε κανονικά desktop PCs, εκτός ίσως της τιμής τους.

Δυστυχώς, η εταιρία δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες, παρά ένα render της κάρτας, χαμηλής ανάλυσης, το οποίο δείχνει ελάχιστα πράγματα. Ακόμη κι έτσι, όμως, μπορούμε να δούμε πως η μεγάλη κάρτα χρησιμοποιεί τέσσερα M.2 modules, τα οποία, μάλλον, διαθέτουν έναν δικό τους controller έκαστο. Η ταχύτητα των 10GB/s φαίνεται να συμφωνεί με τις ταχύτητες που έχουμε δει από άλλους M.2 SSDs, όπως για παράδειγμα τον Nytro XM1440 της ίδιας της Seagate, ο οποίος έχει ταχύτητα 2,5GB/s για χωρητικότητα 800GB και άνω, ενώ το καθένα χρησιμοποιεί link PCIe 3.0 x4, κάτι που επίσης συνάδει με τα όσα είναι γνωστά για το μεγάλο μοντέλο της Seagate με τα τέσσερα modules (4 modules επί 4 γραμμές PCIe μας κάνουν 16 γραμμές PCIe).

Seagate PCIe SSD a

Το επόμενο ερώτημα, που είναι το πως ακριβώς συνδέονται αυτά τα τέσσερα modules πάνω στην κάρτα, είναι αναπάντητο. Η κάρτα – και από άλλες φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν – δεν φαίνεται να έχει κάποιο PCIe switch πάνω της, ενώ δεν υπάρχει καν SSD controller ο οποίος να διαθέτει interface PCIe x16, εκτός κι αν οι μηχανικοί της SandForce κατασκεύασαν κάτι τέτοιο για τη Seagate.

Όμως, και το μικρότερο μοντέλο των 8 γραμμών PCIe, δεν φαίνεται να ακολουθεί την λογική, μιας και τα 6,7GB/s ταχύτητας που διαθέτει δεν προκύπτουν από δύο M.2 SSDs, οπότε αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα πως, μάλλον, κάτι άλλο συμβαίνει με τις κάρτες της Seagate. Όπως, για παράδειγμα, κάποιο RAID controller ή ακόμη και software RAID που θα υλοποιεί ο ίδιος ο υπολογιστής.

Seagate PCIe SSD b

Σε κάθε περίπτωση, η Seagate αναφέρει πως η υλοποίησή της είναι πολύ ταχύτερη από οτιδήποτε άλλο κυκλοφορεί, ενώ στην παρουσίαση των μοντέλων, ο Kent Smith, διευθυντής marketing της Seagate, ανέφερε:

“Είναι σημαντικό να κρατάμε ενήμερους τους συνεργάτες μας όταν επιτυγχάνονται πρόοδοι σε τεχνολογίες αιχμής. Το συνέδριο OCP Summit […] είναι ιδανική στιγμή για να δείξουμε την πρωτοπορία μας σε τεχνολογίες flash και να επιδείξουμε τις κορυφαίες στην αγορά επιδόσεις σε PCIe – ειδικά δεδομένης της δουλειάς και της συνεργασίας με πελάτες και συνεργάτες που έχουν μπει σε αυτό το προϊόν.”

Προφανώς, τα προϊόντα αυτά έχουν σχεδιαστεί για servers και data centers, οπότε μπορούμε να τα “λιγουρευόμαστε”, αλλά η διαφορά σε επιδόσεις που θα δει ένας μέσος χρήστης, σε σχέση με έναν καλό SSD με SATA interface και ταχύτητα 500+ MB/s, είναι απειροελάχιστη. Η μεγάλη διαφορά, ούτως ή άλλως, είναι μεταβαίνοντας από έναν συμβατικό (μηχανικό) δίσκο σε SSD, οπότε μη βιαστείτε να βάλετε 100 δόσεις για να αγοράσετε κάτι τέτοιο.

Είναι, όμως, ενδιαφέρον να βλέπουμε τα όρια των τεχνολογιών να ανεβαίνουν όλο και περισσότερο.

Αφήστε μια απάντηση