TECHLIFE
Η NASA ΔΙΝΕΙ ΕΝΤΟΛΗ ΣΤΗ SPACEX ΓΙΑ ΕΠΑΝΔΡΩΜΕΝΗ ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ
Περιεχόμενα
0

Η NASA ΔΙΝΕΙ ΕΝΤΟΛΗ ΣΤΗ SPACEX ΓΙΑ ΕΠΑΝΔΡΩΜΕΝΗ ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ

από Ηλίας Τσιλιβίγκος21 Νοεμβρίου 2015

Οι Αμερικάνοι θέλουν να προωθήσουν εγχώριες εταιρίες και να απεξαρτηθούν από τη Ρωσία για αποστολές υλικού και προσωπικού στον Διαστημικό Σταθμό.

Η NASA προχώρησε στην έκδοση εντολής στη SpaceX, μιας εκ των εταιριών του εκκεντρικού Elon Musk, σε μια προσπάθεια να δώσουν το κίνητρο σε εταιρίες να αναλάβουν τις εκτοξεύσεις της NASA.

Στην ανακοίνωσή της, η διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα μείωσης του κόστους αποστολής προσωπικού στον διεθνή διαστημικό σταθμό ISS, αλλά και στην (απόλυτη κατά τη δική μας εκτίμηση) αναγκαιότητα απαγκίστρωσης από τη Ρωσία. Όλες οι τωρινές εκτοξεύσεις, οι οποίες αυτή τη στιγμή γίνονται από τη Ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos, κοστίζουν υπερβολικά ενώ η NASA αναγκάζεται να στέλνει τους αστροναύτες της στη Ρωσία, μιας και οι εκτοξεύσεις γίνονται από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ, στο Καζακστάν.
Αναφέρουν, μάλιστα, πως σε περίπτωση που η NASA δεν λάβει ολόκληρη τη χρηματοδότηση που απαιτείται για το επονομαζόμενο πρόγραμμα ικανότητας εμπορικής μεταφοράς πληρώματος (Commercial Crew Transportation Capability ή CCtCap) για το 2016 και πέρα, η υπηρεσία θα αναγκαστεί να καθυστερήσει την πορεία του προγράμματος και να συνεχίσει να βασίζεται αποκλειστικά στη Ρωσία για τη μεταφορά αστροναυτών στον ISS.

Αυτό το τελευταίο φέρνει ελαφρώς και σε προειδοποίηση προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ πως οποιαδήποτε μείωση του budget της NASA θα έχει ως συνέπεια την συνεχιζόμενη εξάρτηση της υπηρεσίας και όλου του διαστημικού προγράμματος των ΗΠΑ από τη Ρωσία, αντί να επιστρέψουν οι εκτοξεύσεις σε Αμερικάνικο έδαφος και χέρια.

Η NASA εκτός από τη SpaceX, έχει δώσει άλλη μια εντολή στη Boeing από τον περασμένο Μάιο.
Οι εντολές αυτές που υπόκεινται στο πρόγραμμα CCtCap εκδίδονται δύο με τρία χρόνια πριν τις προγραμματισμένες αποστολές, ώστε να υπάρχει επαρκής χρόνος προετοιμασίας για τις εταιρίες, ώστε να κατασκευάσουν και να συναρμολογήσουν τον φορέα (πύραυλο) και το ίδιο το όχημα, αλλά και να διεξάγουν τις απαραίτητες δοκιμές και να περάσουν τη διαδικασία πιστοποίησης, προτού η NASA δώσει την έγκριση για την εκτόξευση.
Η κάθε εντολή (ή “συμβόλαιο” όπως το ονομάζει η NASA) περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον δύο και δυνατότητα για έως και 6 πιθανές αποστολές.

Οι αποστολές αυτές αφορούν τα “διαστημόπλοια” Boeing CST-100 Starliner και SpaceX Crew Dragon και έχουν ως στόχο να επαναφέρουν τις ΗΠΑ στην κορυφή της αεροδιαστημικής τεχνολογίας και να αυξήσουν τον διαθέσιμο για επιστημονικές μελέτες χρόνο επί του ISS.

Το σύστημα της SpaceX περιλαμβάνει το όχημα Crew Dragon και τον πύραυλο Falcon 9 και έχει περάσει από πολλά στάδια ανάπτυξης και πιστοποίησης, ενώ η εταιρία διεξήγαγε μια συνολική επανεξέταση της σχεδίασης, το συμπέρασμα της οποίας ήταν πως το σύστημα μεταφοράς αυτό έχει φτάσει το απαιτούμενο επίπεδο σχεδιαστικής ωριμότητας ώστε να προχωρήσουν στις φάσεις κατασκευής, συναρμολόγησης, ενοποίησης και δοκιμών.

Η εξέλιξη αυτή, πάντως, είναι ενθαρρυντική μιας και η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το διαστημικό πρόγραμμα των ΗΠΑ αυτή τη στιγμή είναι θλιβερή. Η μια (και μοναδική εναπομείνασα) εκ των διαστημικών υπερδυνάμεων των δεκαετιών 1960 και ’70 αυτή τη στιγμή δε μπορεί να στείλει τους δικούς της αστροναύτες στο διάστημα και, ουσιαστικά, παρακαλά την κυβέρνηση να μην τους κόψουν τη χρηματοδότηση, με τον “ελαφρύ” εκβιασμό να είναι πως θα “αναγκαστούν” να απευθύνονται στη Ρωσία.

Όπως αναφέρει και ο γνωστός “Science Guy” Bill Nye, ο ρόλος της NASA – και συνακόλουθα του διαστημικού προγράμματος της κυβέρνησης των ΗΠΑ – θα πρέπει να είναι “το ακατόρθωτο” και όχι απλές εκτοξεύσεις δορυφόρων και προμηθειών στον ISS. Αυτές οι αρμοδιότητες θα πρέπει να περάσουν σε ιδιωτικές εταιρίες, ενώ η NASA θα πρέπει να αναλάβει projects υψηλού ρίσκου, για πράγματα που τώρα θεωρούνται “ακατόρθωτα” και τα οποία καμμία εταιρία δεν πρόκειται ποτέ να αναλάβει.

Όπως ήταν, για παράδειγμα, τη δεκαετία του ’60 το project αποστολής στην επιφάνεια της σελήνης.

Αφήστε μια απάντηση