INSIDE BIZ
Η LG ΠΟΝΤΑΡΕΙ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ OLED ΚΑΙ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΝΕΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ
Περιεχόμενα
0

Η LG ΠΟΝΤΑΡΕΙ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ OLED ΚΑΙ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΝΕΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ

από Ηλίας Τσιλιβίγκος27 Ιανουαρίου 2016

Η εταιρία ετοιμάζεται να ρίξει 380 εκατομμύρια δολλάρια σε νέο εργοστάσιο αφοσιωμένο στην κατασκευή οθονών OLED

Το μέλλον των ηλεκτρονικών, όπως φαίνεται από τις τελευταίες κινήσεις των υπεργιγάντων της τεχνολογίας, θα περιστρέφεται γύρω από την τεχνολογία OLED. Αν και έχουν περάσει πολλά χρόνια από την πρώτη εμφάνιση της τεχνολογίας, οι οθόνες OLED φαίνεται πως ακόμη έχουν πολύ δρόμο να διανύσουν. Η αρχή έχει ήδη γίνει με smartphones και tablets και έπεται συνέχεια, με τις τηλεοράσεις, τις οθόνες φορητών υπολογιστών αλλά και οθόνες άλλων συσκευών να παίρνουν σειρά για την αντικατάσταση των παραδοσιακών panels υγρών κρυστάλλων TFT LCD με panels OLED.

Βέβαια, τέτοιες τηλεοράσεις υπάρχουν ήδη, όμως τα ποσά που αναγράφουν τα ταμπελάκια τους είναι δυσθεώρητα, κυρίως λόγω του ότι η κατασκευή των OLED panels έχει υψηλό κόστος. Κι όμως, τα πλεονεκτήματα και τα χαρακτηριστικά των οθονών OLED είναι τέτοια που η μετάβαση σε αυτή την τεχνολογία φαντάζει αναπόφευκτη.
Κι αυτό ακριβώς έχει διαβλέψει η LG, και θέλει να είναι έτοιμη να καλύψει την επερχόμενη τεράστια ζήτηση, όταν αυτή υπάρξει.

Η LG Display, παράρτημα της LG Electronics, έχει αποφασίσει να επενδύσει 380 εκατομμύρια δολλάρια σε μια μονάδα κατασκευής OLED panels στις ΗΠΑ, ώστε να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη ζήτηση της αγοράς, σύμφωνα με αίτηση που κατέθεσε η εταιρία στην Securities and Exchange Commission (επιτροπή κεφαλαιαγοράς) των Ηνωμένων Πολιτειών την Τρίτη που μας πέρασε.

Η κατάσταση στην αγορά αυτή τη στιγμή βρίσκει τη Samsung ως τον μεγαλύτερο κατασκευαστή οθονών OLED. Μάλιστα αξίζει να αναφερθεί πως, στην έκθεση CES που ολοκληρώθηκε πριν λίγες ημέρες, όλες οι οθόνες υπολογιστών και τηλεοράσεις που επιδείχθηκαν, χρησιμοποιούσαν panels της Samsung. Η Κορεάτικη εταιρία επίσης παρέχει οθόνες OLED στους περισσότερους κατασκευαστές smartphones και tablets αλλά και συσκευών wearable. Η LG προφανώς σπεύδει, με την επένδυσή της αυτή, να προλάβει τα χειρότερα και να αρχίσει να παράγει μαζικά OLED panels προτού η Samsung μετατρέψει την αγορά αυτή σε μονοπώλιο.

Από άποψης τεχνολογίας, οι οθόνες OLED έχουν να παρατάξουν πλεονεκτήματα σε σχεδόν όλες τις κατηγορίες έναντι των παραδοσιακών LCD. Κατ’ αρχήν να υπενθυμίσουμε πως το κάθε sub-pixel σε μια οθόνη OLED παράγει το δικό του φως· αντίθετα, οι οθόνες LCD απαιτούν φωτισμό από το πίσω μέρος (backlight), ο οποίος σε παλαιότερα μοντέλα γινόταν με λάμπες φθορισμού ψυχρής καθόδου ενώ σε πιο πρόσφατα μοντέλα γίνεται με LEDs. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, στις οθόνες LCD το κάθε sub-pixel να πρέπει να μπλοκάρει το φως του backlight για να “δείξει” μαύρο χρώμα, ενώ πιθανώς κάποιο διπλανό pixel να πρέπει να “δείξει” άσπρο, με αποτέλεσμα το φως του backlight να διαχέεται και σε αυτό. Αντίθετα, στις οθόνες OLED τα sub-pixels απλά μένουν σβηστά, τα φωτεινά ανάβουν, και το contrast αλλά και τα επίπεδα του μαύρου και η φωτεινότητα να είναι καταπληκτικά. Επίσης, οι οθόνες OLED είναι λεπτότερες, μιας και δεν απαιτούν backlight, καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια, ξανά λόγω backlight αλλά και ηλεκτρονικών, ενώ δεν απαιτούν γυάλινο υπόστρωμα, όπως οι LCD, κάτι που επιτρέπει στις OLED να είναι πιο λεπτές κι από πιστωτική κάρτα αλλά και εύκαμπτες!

LG OLED factory a

Βέβαια, δεν είναι όλα ρόδινα: οι OLED έχουν προβλήματα, τα οποία κυρίως περιστρέφονται γύρω από την αντοχή των οργανικών ενώσεων που χρησιμοποιούνται για να παράξουν φως (OLED = Organic LED), μιας και έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα μείωσης του εκπεμπόμενου φωτός μετά από παρατεταμένη χρήση ή και κάψιμο” των pixels αν μια οθόνη προβάλλει την ίδια εικόνα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αυτά βέβαια δεν είναι πρωτόγνωρα φαινόμενα· όσοι θυμόνται τις οθόνες “γλόμπους” (CRT) θα θυμόνται πως αυτό ήταν σύνηθες φαινόμενο σε αυτές, αλλά και στις πρώτες γενιές των LCDs, κάτι που βελτιώθηκε σε μεγάλο βαθμό σε επόμενες γενιές. Εξ άλλου, μπορεί να μην έχουμε πλέον οθόνες CRT, μας έχει μείνει από αυτές, όμως, το ενσωματωμένο screensaver στα Windows!

Σε κάθε περίπτωση, η τεχνολογία OLED φαίνεται πως είναι μονόδρομος για το μέλλον – εκτός συγκλονιστικού απροόπτου – και η επένδυση της LG για τις νέες εγκαταστάσεις θα ξεκινήσει μέσα στο τρέχον τρίμηνο και αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τα μέσα του 2017, σύμφωνα με την ίδια την LG. Παράλληλα, η αύξηση της παραγωγής πρόκειται να μειώσει τις τιμές των οθονών, τηλεοράσεων και άλλων ηλεκτρονικών προϊόντων τα οποία χρησιμοποιούν τέτοια panels, κάτι που θα αυξήσει ακόμη περισσότερο τη ζήτηση!

Και κάπως έτσι η LG αναμένει να κάνει απόσβεση των εκατοντάδων εκατομμυρίων που ρίχνει τώρα στην κατασκευή του εργοστασίου.

Αφήστε μια απάντηση