COMPUTING
Η INTEL ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΤΗΣ AMD
Περιεχόμενα
0

Η INTEL ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΤΗΣ AMD

από Ηλίας Τσιλιβίγκος21 Μαρτίου 2016

Η παντοκράτειρα των επεξεργαστών εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να πληρώσει την AMD για άδειες τεχνολογιών σχετικές με κάρτες γραφικών!

Η ιστορία των Intel και AMD πάει πολύ πίσω στο χρόνο. Τόσο πίσω, όσο και η ύπαρξη των δύο εταιριών! Βλέπετε, και οι δύο εταιρίες ιδρύθηκαν από μηχανικούς της εταιρίας Fairchild, η οποία τότε ήταν πρωτοπόρος στα transistors. Από τότε, έχουν περάσει πολλές δεκαετίες, όμως οι δύο εταιρίες κατάφερναν, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, να βρίσκονται η μία απέναντι από την άλλη. Μάλιστα, από την εποχή που η IBM ουσιαστικά υποχρέωσε την Intel να δώσει άδειες κατασκευής επεξεργαστών της οικογένειας 8086 και σε άλλες εταιρίες, μία εξ αυτών και η AMD, οι δύο εταιρίες ανταγωνίζονταν στο ίδιο “γήπεδο”, αυτό των επεξεργαστών για PC.

Τις τελευταίες δεκαετίες, μάλιστα, η AMD είναι η μόνη εταιρία σε αυτό το χώρο που έχει απομείνει από όλες αυτές που είχαν πάρει άδεια να κατασκευάζουν επεξεργαστές x86, κάτι που έχει κάνει τη σχέση των δύο εταιριών τουλάχιστον “εχθρική”.

Να θυμίσουμε πως η Intel πριν μερικά χρόνια εισέπραξε ποινές πολλών δισεκατομμυρίων για αθέμιτες πρακτικές εναντίον του ανταγωνισμού (δηλαδή της AMD) και υποχρεώθηκε σε συμβιβασμό και αδειοδοτήσεις σε πολλά επίπεδα με την AMD – εκτός του ότι της έδωσε πάνω από 1,2 δισεκατομμύρια δολλάρια σε αποζημιώσεις.

Όπως λένε οι ίδιοι οι αμερικάνοι, όμως, “business is business” και η Intel έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για πατέντες της AMD, οπότε οι δύο εταιρίες, όπως αναφέρει το Bloomberg, έχουν καθήσει για μια ακόμη φορά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, για να καταλήξουν σε μια ικανοποιητική και για τις δύο πλευρές συμφωνία.

Αυτή τη στιγμή, η Intel έχει συμφωνίες με την Nvidia, με το κόστος του licensing των πατεντών να ανέρχεται στο 1,5 δισεκατομμύριο δολλάρια. Το πρόβλημα για την Intel είναι πως η αδειοδότηση λήγει σε ένα χρόνο, οπότε η εταιρία ψάχνει να αντικαταστήσει τις τεχνολογίες της Nvidia με κάτι άλλο, ίσως πιο οικονομικό ή ίσως πιο ευέλικτο.
Η υφιστάμενη συμφωνία με την Nvidia αποφέρει στην εταιρία περί τα 67 εκατομμύρια δολλάρια κάθε τρίμηνο, κάτι που μεταφράζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου σε καθαρά κέρδη, μιας και η αδειοδότηση πατεντών και πνευματικής ιδιοκτησίας αφορά πράγματα τα οποία έχουν ήδη κατασκευαστεί και ολοκληρώσει την ανάπτυξή τους.

Η AMD από την πλευρά της, έχει κάνει σαφές το ότι ένας από τους κύριους στόχους της, υπό την ηγεσία της Lisa Su, θα είναι η (οικονομική προφανώς) εκμετάλλευση των τεχνολογιών και των πατεντών που η εταιρία αναπτύσσει. Μια πιθανή συμφωνία με την Intel, η οποία δεν έχει κανένα οικονομικό πρόβλημα, θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντική ανάσα για την εταιρία, η οποία ασφυκτιά οικονομικά εδώ και χρόνια και, τουλάχιστον, μέχρι την κυκλοφορία των νέων της επεξεργαστών.

Η Intel από την πλευρά της, είναι σχεδόν βέβαιο πως θέλει να απεμπλακεί από την Nvidia, εταιρία διαβόητη για τις στυγνές πρακτικές της όσον αφορά οικονομικές συμφωνίες αλλά και τις “κλειστές” της τεχνολογίες. Η Intel, για παράδειγμα, θα προτιμούσε σαφώς να υιοθετήσει την “ανοικτή” τεχνολογία FreeSync της AMD αντί να πληρώνει “λύτρα” στην Nvidia για την αντίστοιχη “κλειστή” τεχνολογία G-Sync.
Η AMD είναι πολύ πιο πιθανό να είναι διατεθειμένη να είναι πιο ευέλικτη και διαλλακτική σε σχέση με τους όρους των αδειοδοτήσεων από την Nvidia, δεδομένης και της οικονομικής της κατάστασης. Εξ άλλου, ήδη έχουμε δει δείγματα συνεργασίας μεταξύ των δύο εταιριών, στο πρότυπο XConnect για εξωτερικές κάρτες γραφικών, ενώ και η ίδια η AMD, σε ένα πρωτότυπο gaming PC που επέδειξε προ μηνών, είχε χρησιμοποιήσει δική της κάρτα γραφικών αλλά επεξεργαστή Intel.

Προφανώς, δεν αναμένουμε να δούμε επεξεργαστές Intel με ενσωματωμένες GPUs από την AMD· αυτό όμως δεν σημαίνει πως η AMD δεν διαθέτει σημαντικότατες πατέντες σε τεχνολογίες τις οποίες η Intel θα ήθελε πολύ να μπορεί να χρησιμοποιεί στα δικά της προϊόντα.

Το μόνο σίγουρο είναι πως, αν υπάρξει μια τέτοια συμφωνία, η σχέση των δύο εταιριών θα “αναθερμανθεί”, τουλάχιστον προσωρινά, μετά τον ψυχρό πόλεμο της τελευταίας δεκαπενταετίας.

Αφήστε μια απάντηση