MOBILES
Η FORD ΒΑΖΕΙ ΤΗ SIRI ΣΕ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ
Περιεχόμενα
0

Η FORD ΒΑΖΕΙ ΤΗ SIRI ΣΕ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ

από Ηλίας Τσιλιβίγκος6 Δεκεμβρίου 2015

Για να σας επιτρέψει να έχετε τα μάτια κολλημένα στο δρόμο ενώ οδηγείτε και πρέπει οπωσδήποτε να διαβάσετε αυτό το σημαντικό μήνυμα που μόλις λάβατε

Η Ford κατάφερε και βρήκε τρόπο να προσθέσει σε εκατομμύρια αυτοκίνητά της τη λειτουργία “Siri Eyes-Free” της Apple, μέχρι και σε μοντέλα τα οποία κυκλοφόρησαν σχεδόν πέντε χρόνια πριν. Δεν πρόκειται, βέβαια, για το σύστημα Apple CarPlay, όμως το Siri Eyes-Free διαθέτει πολλές χρήσιμες λειτουργίες.

Η ενημέρωση της Ford αφορά τα μοντέλα της που διαθέτουν το σύστημα SYNC δεύτερης γενιάς σε συνδυασμό με το MyFord Touch, και τα οποία έχουν κυκλοφορήσει από το 2011. Βέβαια, δε γνωρίζουμε αν το χαρακτηριστικό αυτό ισχύει και για Ευρωπαϊκά μοντέλα μιας και τα νέα μας έρχονται από το site της Ford USA, αλλά μπορείτε να ρωτήσετε.
Το σύστημα Siri Eyes-Free δε μπορεί να εφαρμοστεί σε αυτοκίνητα με Sync 1 (2008-2011), ενώ τα αυτοκίνητα με Sync 3, δηλαδή κάποια φετινά όπως το νέο Fiesta, το έχουν ήδη. Μάλιστα η Ford ανακοίνωσε πως προσπαθεί να ενσωματώσει το πλήρες “Car Play” σε αυτά τα τελευταία.

Τι σημαίνει, τώρα, αυτό; Στο τιμόνι των εν λόγω αυτοκινήτων υπάρχει αντίστοιχο κουμπί το οποίο η Ford ονομάζει “push-to-talk” (πάτα-και-μίλα) – θα μας συγχωρήσουν οι αναγνώστες για τους αγγλικούς όρους αλλά οι πληροφορίες έρχονται από το site της Αμερικάνικης Ford και δεν έχουμε ιδέα πως έχουν μεταφραστεί οι όροι από την Ελληνική αντιπροσωπεία. Πατώντας το κουμπί αυτό, λοιπόν, καλείτε το σύστημα αναγνώρισης φωνής του αυτοκινήτου. Με πιο παρατεταμένο πάτημα, όμως, “ειδοποιείται” το smartphone σας πως θέλετε να “μιλήσετε” με το αντίστοιχο σύστημα του κινητού, το οποίο σε αυτή την περίπτωση είναι το Siri Eyes-Free.

Ford Siri a

Αξιοσημείωτο είναι πως, όταν η Ford λέει “ο οδηγός μπορεί να ρωτήσει τη Siri μόνο με τη φωνή”, το “μόνο” το εννοεί κυριολεκτικά: μόνο με τη φωνή! Η οθόνη του κινητού παραμένει σκοτεινή ενώ ούτε η οθόνη του αυτοκινήτου αλλάζει στο παραμικρό.
Προφανώς, η Ford δεν θέλει να είναι η αιτία για περισσότερα ατυχήματα, επειδή θα σας βάλει, έστω και ακούσια, να κοιτάξετε το κινητό σας. Έξυπνη κίνηση.

Σύμφωνα με την εταιρία, μερικά από τα πράγματα που μπορείτε να κάνετε με το Eyes-Free είναι:

  • Να ακούσετε και να στείλετε μηνύματα. Όταν λάβετε μήνυμα, αυτό σας το διαβάζει η Siri. Όταν θέλετε να στείλετε μήνυμα, απλά το υπαγορεύετε.
  • Επιλέγετε και ακούτε μουσική. Αυτό μπορείτε να το κάνετε και από την οθόνη του αυτοκινήτου, αλλά είναι εντυπωσιακό να πείτε “Play U2” και να ακούσετε το Vertigo!
  • Μάθετε την πρόβλεψη του καιρού σε οποιοδήποτε μέρος ή στον προορισμό, αν ο πλοηγός είναι ενεργός.
  • Βάλτε ξυπνητήρι ή υπενθύμιση – προς Θεού, δεν εννοούμε πως μπορείτε να πέσετε και για έναν υπνάκο στο τιμόνι!
  • Βρείτε τηλεφωνικούς αριθμούς ή αξιοθέατα.
  • Κάντε κλήσεις σε οποιαδήποτε επαφή.
  • Βρείτε οδηγίες μέσω του Apple Maps.

Ο διευθυντής της Ford Electronics, Sherif Marakby, λέει για τη νέα ενημέρωση: “Το SYNC, το σύστημα επικοινωνίας και ψυχαγωγίας της Ford, σχεδιάστηκε ώστε να είναι ευέλικτο και αναβαθμίσιμο, όπως κάθε άλλη τεχνολογία ‘mobile’, οπότε οι πελάτες μας μπορούν να εκμεταλλευτούν στο μέγιστο το smartphone τους ενώ οδηγούν”.

Δυστυχώς για τους πολλούς, όμως, το “ευέλικτο και αναβαθμίσιμο” δεν είναι τόσο ευέλικτο και αναβαθμίσιμο ώστε να μπορείτε να βάλετε Sync 3 σε αυτοκίνητα με Sync 2. Δυστυχώς για εσάς, το παλιό σύστημα περιορίζεται από το hardware αλλά και το λειτουργικό σύστημα, μιας και το Sync 2 βασίζεται σε σύστημα της Microsoft ενώ το Sync 3 στο πρωτοποριακό QNX.

Αφήστε μια απάντηση