GAME ZONE
GRAND THEFT AUTO V – HIGH FIVE
12 12 0
Review

GRAND THEFT AUTO V – HIGH FIVE

από 23 Ιουλίου 2015
Όταν το 1997 η DMA Design, πριν μετονομαστεί σε Rockstar North, μας παρουσίασε το πρώτο Grand Theft Auto, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί την τεράστια επιτυχία που θα σημείωνε η σειρά. Σήμερα, δύο σχεδόν δεκαετίες αργότερα, οι συνολικές πωλήσεις της σειράς ξεπερνούν τα 150 εκατομμύρια αντίτυπα, οπότε χωρίς υπερβολή μιλάμε για ένα από τα «μεγαθήρια» της βιομηχανίας των video games.
ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ
ΕΙΔΟΣ

Action-Adventure

ΕΚΔΟΣΗ

Rockstar Games (www.rockstargames.com/V/)

ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Rockstar North

ΔΙΑΘΕΣΗ

CD Media (www.cdmedia.gr)

ΤΙΜΗ

€ 59,99

ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ

Επεξεργαστής Intel Core 2 Quad CPU Q6600 @ 2,40GHz ή AMD Phenom 9850 Quad-Core @ 2,5GHz 4GB RAM

MULTIPLAYER

Ναι

ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΟΚΙΜΗΣ

Intel Core i7-2600K 3,4GHz, 8GB RAM, GPU nVidia GTX 660, 1920x1080, Windows 7 64-bit

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ

Ικανοποιητική απόδοση στα High settings με μικρές πτώσεις κάτω από τα 60fps

Δύο χρόνια μετά την κυκλοφορία του Grand Theft Auto V στο PS3 και στο Xbox 360 και ενώ είχε προηγηθεί το επιβεβλημένο next-gen port, η δημιουργία της Rockstar North φτάνει και στα PCs. Στην προκειμένη περίπτωση βέβαια, τα προβλήματα κατά το launch δεν έλειψαν, καθώς χιλιάδες χρήστες δεν μπορούσαν να εγκαταστήσουν ή να τρέξουν το παιχνίδι. Για να είμαστε ειλικρινείς, αντίστοιχα θέματα υπήρχαν και στον προκάτοχό του και ευτυχώς αυτήν τη φορά διορθώθηκαν πολύ πιο σύντομα. Όπως και να έχει όμως, το Grand Theft Auto V είναι εδώ και δικαιολογεί πλήρως τον ντόρο που προκάλεσε, καθώς αποτελεί μία από τις καλύτερες κυκλοφορίες των τελευταίων ετών ανεξαρτήτως genre, αλλά και το πιο ώριμο δείγμα γραφής της Rockstar North, η οποία στην κυριολεξία κατάφερε να ξεπεράσει τον εαυτό της.

Μία ιστορία, τρεις πρωταγωνιστές  

Το Grand Theft Auto V χωρίζεται ουσιαστικά σε δύο μέρη, στο Story mode και στο Grand Theft Auto Online. Oι μηχανισμοί του gameplay πάντως δεν παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές στο GTA Online, αν και σας δίνεται η δυνατότητα να δημιουργήσετε το δικό σας χαρακτήρα και να επιδοθείτε σε διάφορες εγκληματικές, κατά κύριο λόγο, δραστηριότητες. Στο Story mode τώρα υπάρχει μία ειδοποιός διαφορά σε σχέση με το Grand Theft Auto IV, καθώς εδώ αναλαμβάνετε τον έλεγχο τριών playable χαρακτήρων. Το γεγονός αυτό επιδρά θετικά στην όλη εμπειρία, εντούτοις το storytelling είναι κάπως μπερδεμένο και θα χρειαστεί να φτάσετε μέχρι το τέλος της ιστορίας για να αποκτήσετε μία ξεκάθαρη εικόνα των πραγμάτων.

Ποιοι είναι όμως οι τρεις αυτοί πρωταγωνιστές και κατά πόσο είναι άξιοι συνεχιστές της κληρονομιάς του θρυλικού Nico Bellic; Με βάση το σενάριο, οι Michael de Santa και Trevor Phillips είναι αυτό που λέμε «partners in crime», καθώς οι δύο άντρες ήταν περιβόητοι ληστές στα νιάτα τους. Μία ληστεία βέβαια δεν είχε ευτυχή κατάληξη, καθώς ο Michael πληγώθηκε και ο Trevor νομίζοντας πως ο σύντροφός του πέθανε τον εγκατέλειψε για να διαφύγει τη σύλληψη από τις δυνάμεις της αστυνομίας. Τα γεγονότα αυτά εξελίσσονται στον πρόλογο του Story mode και θα χρειαστεί να ολοκληρώσετε περίπου το 25% των βασικών αποστολών για να μάθετε τι απέγινε με τον Trevor. Αυτές οι αποστολές θα πρέπει να ολοκληρωθούν με τον Michael και με τον Franklin, τον «τρίτο» της παρέας.

Ο Franclin είναι το καλό παιδί της παρέας. Όσο καλός μπορεί να είναι ένας κακοποιός τέλος πάντων.

Ο Franclin είναι το καλό παιδί της παρέας. Όσο καλός μπορεί να είναι ένας κακοποιός τέλος πάντων.

Ο τρόπος με τον οποίο σκιαγραφείται το προφίλ του κάθε ήρωα είναι υποδειγματικός και καθένας από αυτούς έχει μία πραγματικά ξεχωριστή προσωπικότητα. Ο Franklin, για παράδειγμα, μπορεί να είναι μεν εγκληματίας, αλλά έχει καλή ψυχή, ενώ από την άλλη, ο Trevor είναι ίσως ο πιο απεχθής χαρακτήρας που έχετε συναντήσει σε κάποιο video game. Ο Trevor όχι απλώς δεν ταιριάζει στο στερεότυπο του antihero, αλλά περνά στην απέναντι πλευρά, καθώς είναι ο ορισμός του villain. Μιλάμε για έναν παρανοϊκό χαρακτήρα με εθισμό στα ναρκωτικά και στο ποτό και με δολοφονικές τάσεις. Με λίγα λόγια είναι ένα… κατακάθι της κοινωνίας.

Όπως προαναφέραμε πάντως, η αφήγηση της ιστορίας είναι κάπως μπερδεμένη, αφού πολλές φορές εναλλάσσονται οι πρωταγωνιστές. Σαφώς και υπάρχουν σημεία που και οι τρεις ήρωες λειτουργούν ως ομάδα και μάλιστα μπορείτε ανά πάσα στιγμή να αναλάβετε τον έλεγχο οποιουδήποτε χαρακτήρα επιθυμείτε, αλλά αυτά εντοπίζονται μετά το μέσο της περιπέτειάς σας. Επιπροσθέτως, το σενάριο χωρίς να είναι απαραίτητα κακό, είναι κάπως «χλιαρό» και ελάχιστες φορές θα νιώσετε πραγματικά καθηλωμένοι στην οθόνη σας. Φυσικά, ελάχιστες κυκλοφορίες καταφέρνουν να πετύχουν αυτό το αίσθημα, μία από αυτές όμως ήταν το Grand Theft Auto IV. Τουλάχιστον λοιπόν στο σεναριακό κομμάτι το νέο κεφάλαιο της σειράς είναι ένα… σκαλί πιο κάτω από τον προκάτοχό του.

Trevor Phillips, όπως λέμε I am white trash and I live in a trailer.

Trevor Phillips, όπως λέμε I am white trash and I live in a trailer.

Living in Los Santos 

Αμφότερα τα Story mode και Grand Theft Auto Online λαμβάνουν χώρα στην πόλη του Los Santos. Σε γενικές γραμμές θα μπορούσαμε να πούμε ότι η συγκεκριμένη πόλη έχει ομοιότητες με το πραγματικό Los Angeles, αλλά και με τις υπόλοιπες μεγαλουπόλεις της πολιτείας της Καλιφόρνια. Αυτό που αν μη τι άλλο εντυπωσιάζει είναι το μέγεθος του χάρτη, ο οποίος είναι τέσσερις περίπου φορές μεγαλύτερος από αυτόν που είχαμε συναντήσει στο τέταρτο κεφάλαιο της σειράς. Συν τοις άλλοις, πλέον έχετε τη δυνατότητα να κολυμπήσετε ή να οδηγήσετε τζετ σκι στις παραθαλάσσιες περιοχές ή ακόμη και να πετάξετε πάνω από το Los Santos με ένα αεροπλάνο.

Με βάση τα παραπάνω, το Grand Theft Auto V είναι μία πραγματική «παιδική χαρά», καθώς μπορείτε να μεταβείτε οπουδήποτε και με όποιον τρόπο επιθυμείτε. Συν τοις άλλοις, ο κολοσσιαίος χάρτης του είναι γεμάτος με προαιρετικές δραστηριότητες. Δίχως υπερβολή, τα side quests είναι τόσα πολλά που μπορείτε να παίζετε για δεκάδες ώρες χωρίς να προχωρά η πλοκή. Με λίγα λόγια, μπορείτε να κάνετε ό,τι τραβάει η ψυχή σας. Για τους petrol heads υπάρχουν αγώνες με αμάξια, όσοι γουστάρουν οφθαλμόλουτρο θα βρουν τον παράδεισό τους στα strip clubs της περιοχής (μόνο μην αγγίζετε τα κορίτσια γιατί καραδοκούν οι μπράβοι), ενώ οι λάτρεις του αθλητισμού έχουν τη δυνατότητα να παίξουν τένις ή να κάνουν ποδήλατο.

Πανοραμική άποψη της πόλης από το Vinewood.

Πανοραμική άποψη της πόλης από το Vinewood.

Εντωμεταξύ, όσοι ασχοληθούν με τα side quests θα διαπιστώσουν ότι διακρίνονται για την πρωτοτυπία τους. Σε κάποια εξ’ αυτών βοηθάτε έναν παπαράτσι να απαθανατίσει διάφορες ντίβες του Vinewood (το Hollywood του Los Santos), ενώ σε ένα άλλο δοκιμάζετε ένα… μαγικό χόρτο που σας προκαλεί παραισθήσεις, καθώς αρχίζετε να έχετε την πεποίθηση ότι προσπαθούν να σας απαγάγουν εξωγήινοι. Στιγμές απείρου κάλλους σαν κι αυτές που αναφέραμε παραπάνω δεν απουσιάζουν από το βασικό campaign, αν και εντοπίζονται κυρίως στα quests που σχετίζονται με τον Trevor. Κατόπιν αυτού, συχνά πυκνά θα σας δοθεί η εντύπωση ότι το Grand Theft Auto V δεν παίρνει τον εαυτό του στα σοβαρά, κάτι που βέβαια ίσχυε και στα πρώτα κεφάλαια της σειράς. Εάν λοιπόν το GTA IV σάς είχε φανεί υπερβολικά «σοβαρό», εδώ θα βρείτε τη νέα αδυναμία σας.

Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει στα Heists, τα οποία είναι διαθέσιμα και στα δύο modes του GTA V. Οι συγκεκριμένες αποστολές, όπως υποδηλώνει και το όνομά τους, αφορούν κινηματογραφικές θα λέγαμε ληστείες, οι οποίες απαιτούν από την πλευρά σας κάποια προετοιμασία. Επίσης, τα Heists μπορούν να ολοκληρωθούν με διάφορους τρόπους. Ο πρώτος είναι και ο πιο προφανής, καθώς εσείς και η ομάδα σας μπαίνετε σε ένα κατάστημα με οπλοπολυβόλα, γαζώνετε όποιον σας κοιτάξει περίεργα, παίρνετε τη λεία σας και φεύγετε. Στην αντίθετη περίπτωση, καταστρώνετε ένα όσο το δυνατόν καλύτερο σχέδιο για να κάνετε τη δουλειά σας αθόρυβα, χωρίς να προκαλέσετε μεγάλη αναστάτωση. Για παράδειγμα, με έναν καλό χάκερ απενεργοποιείτε τους συναγερμούς, ρίχνετε λίγο αναισθητικό αέριο, αρπάζετε τα κλοπιμαία και εξαφανίζεστε.

Η ευπρόσδεκτη RPG πινελιά 

Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο που συναντάμε εδώ έχει να κάνει με την εισαγωγή ενός τυπικού leveling system. Κάθε χαρακτήρας έχει διάφορα stats όπως driving, shooting, stamina και lung capacity, τα οποία αυξομειώνονται ανάλογα με τις δραστηριότητές σας. Για παράδειγμα, όσο περισσότερο τρέχετε, κάνετε ποδήλατο ή κολυμπάτε τόσο αυξάνετε το stamina σας, ενώ ύστερα από αρκετά επιτυχημένα headshots, θα διαπιστώσετε ότι αυξάνει το shooting του εκάστοτε χαρακτήρα. Καθένας από τους τρεις πρωταγωνιστές μάλιστα έχει πρόσβαση και σε ένα special skill, για παράδειγμα, ο Michael μπορεί να πυροβολήσει σε bullet time, όπως ο Max Payne, ενώ κάτι αντίστοιχο ισχύει και στην περίπτωση του Franclin όσο οδηγείτε ένα αυτοκίνητο.

Πέρα βέβαια από την αυξομείωση των στατιστικών σας, μπορείτε να αναβαθμίσετε τα όπλα σας ή τα αυτοκίνητα σας. Τα upgrades αυτά έχουν είτε πρακτικό είτε διακοσμητικό ρόλο, αλλά ο κοινός παρανομαστής είναι ότι απαιτείται το κατάλληλο χρηματικό αντίτιμο. Ευτυχώς για εσάς το να αυξήσετε τα χρηματικά σας αποθέματα είναι το μόνο εύκολο στην πόλη του Los Santos. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι ένα επιτυχημένο Heist μπορεί να σας εξασφαλίσει μία καθαρή μπάζα ύψους 1 εκατομμυρίου δολαρίων ή και περισσότερο.

Ο βασικός πυρήνας 

Όταν έρθει η στιγμή να μονομαχήσετε με αντίπαλους κακοποιούς ή με τις αστυνομικές δυνάμεις, το Grand Theft Auto V συμπεριφέρεται σαν ένα τυπικό Third-Person Shooter και πάνω κάτω ισχύει ό,τι είχαμε δει και στα προηγούμενα κεφάλαια της σειράς. Η στόχευση είναι σαφώς πιο εύκολη με το ποντίκι, αλλά ακόμη και αν επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε κάποιο χειριστήριο και ενεργοποιήσετε το aim assist, θα διαπιστώσετε ότι είναι πολύ εύκολο να ξεπαστρέψετε όλους τους αντιπάλους, ιδιαίτερα αν ενεργοποιήσετε παράλληλα και το special ability του Michael ή του Trevor. To gunplay σε γενικές γραμμές είναι αρκετά στιβαρό, χωρίς να προσφέρει βέβαια κάτι ξεχωριστό. Κοινώς, κάνει τη δουλειά του, αλλά μέχρι εκεί.

Εκεί που τα πράγματα δυσκολεύουν κάπως είναι όταν θα πρέπει να πυροβολήσετε, ενώ παράλληλα οδηγείτε. Συγκεκριμένα, το ένα δάχτυλο θα πρέπει να είναι στο γκάζι, με το άλλο να στοχεύετε τις ρόδες του αντίπαλου οχήματος ή τον οδηγό, με το άλλο να πυροβολείτε, με ένα άλλο να στρίβετε το αμάξι. Η οδηγική συμπεριφορά των οχημάτων πάντως είναι καλύτερη από αυτή που είχαμε συναντήσει στο παρελθόν. Κάποια γρήγορα αμάξια είναι σαφώς πιο δύσκολα στην οδήγηση, αφού στρίβουν σαν πλοίο εν μέσω τρικυμίας, αλλά σε γενικές γραμμές δεν θα αντιμετωπίσετε πρόβλημα. Να σημειωθεί βέβαια εδώ ότι στο car handling παίζει ρόλο και το driving skill σας. Αρκετά καλή δουλειά έχει γίνει και στους μηχανισμούς πλοήγησης των άλλων οχημάτων. Για παράδειγμα, τα controls, όταν πετούσαμε με το αεροπλάνο, μας θύμισαν το Tom Clancy’s H.A.W.X. Σαφώς και απαιτείται κάποιος χρόνος για να τα συνηθίσετε, αλλά στην πορεία θα είστε σε θέση να πραγματοποιήσετε εντυπωσιακές μανούβρες ή να προσγειωθείτε σε κακοτράχαλους διαδρόμους προσγείωσης.

Φτιάξε το crew σου και γίνε το αφεντικό του υποκόσμου 

Το Story mode θα σας κρατήσει συντροφιά για 30-40 περίπου ώρες ή γύρω στις 70 αν θέλετε να κάνετε όλες τις προαιρετικές αποστολές, αλλά το GTA V δεν σταματάει εδώ. Κι αυτό γιατί το Grand Theft Online ή το multiplayer κομμάτι του τίτλου είναι ικανό να σας κρατήσει συντροφιά για αρκετούς μήνες. Στο συγκεκριμένο φτιάχνετε το χαρακτήρα σας, επιλέγετε τα skills του και ξεκινάτε την καριέρα σας ως επίδοξος εγκληματίας. Οι δραστηριότητες που υπάρχουν εδώ είναι ανάλογες με αυτές του Story mode, καθώς μπορείτε να συμμετάσχετε σε αγώνες με άλλους παίκτες ή να μονομαχήσετε στο τυπικό deathmatch. Από το rank 12, μάλιστα, μπορείτε να συμμετάσχετε και σε Heists μαζί με τους φίλους σας. Στο τεχνικό κομμάτι το Grand Theft Auto Online είναι κάπως πιο απαιτητικό, καθώς αν δεν έχετε ένα high-end PC, θα πρέπει να αντιμετωπίσετε μπόλικο lag και ενδεχομένως αρκετά disconnections.

Δεν λείπουν οι εντυπωσιακές καταδιώξεις.

Δεν λείπουν οι εντυπωσιακές καταδιώξεις.

Βέλτιστο optimization 

Με μία γρήγορη ματιά, το GTA V δεν θυμίζει σε τίποτα το παιχνίδι που κυκλοφόρησε πριν από μερικά χρόνια στις κονσόλες. Κοινώς, το optimization της Rockstar στην PC έκδοση είναι απλά άριστο. Το draw distance φτάνει στον… Θεό και οι φωτοσκιάσεις είναι αν μη τι άλλο εντυπωσιακές. Αντιστοίχως, το frame rate είναι ως επί τω πλείστον κλειδωμένο στα 60fps και οι όποιες πτώσεις παρατηρούνται δεν έχουν κάποιο αρνητικό αντίκτυπο στην απόκριση των controls. Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι ανά πάσα στιγμή μπορείτε να επιλέξετε την κάμερα πρώτου προσώπου και να παίξετε το GTA V σαν ένα παραδοσιακό FPS ή να οδηγήσετε το αμάξι σας μέσα από το cockpit. Μία ακόμη ενδιαφέρουσα προσθήκη της PC έκδοσης είναι ο Rockstar Editor, ο οποίος σας επιτρέπει να καταγράψετε σκηνές από το gameplay σας και στην πορεία να τις «ενώσετε» για να φτιάξετε το δικό σας βίντεο.

Στον ηχητικό τομέα η δημιουργία της Rockstar αγγίζει την τελειότητα, καθώς πέρα από το licensed soundtack που συναντάμε στους δέκα περίπου ραδιοφωνικούς σταθμούς του Los Santos, οι ερμηνείες όλων ανεξαιρέτως των voice actors διεκδικούν Όσκαρ. Στο soundtrack συναντάμε γνωστά κομμάτια από όλο το μουσικό φάσμα.


 

ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ

Τεράστιος στην κυριολεξία χάρτης
Εκατοντάδες side missions και προαιρετικές δραστηριότητες
Η προσθήκη της First-Person κάμερας
Άρτιος οπτικοακουστικός τομέας
Η εθιστική sandbox εμπειρία που προσφέρει

ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ

Ελαφρώς δύστροπα controls
Το σενάριο δεν μας συγκίνησε στο βαθμό που θα θέλαμε

Η βαθμολογία μας
ΣΥΝΟΛΟ
90%
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

To Grand Theft Auto V είναι ίσως το πιο μεγαλεπήβολο project της δεκαετίας στο χώρο των video games. Από τη στιγμή που θα μπείτε στον κόσμο του θα κολλήσετε, αφού υπάρχουν εκατοντάδες δραστηριότητες και χιλιάδες πράγματα να κάνετε. Ενδεχομένως να μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε ως το απόλυτο thug life simulator. Ακόμη κι αν αυτό το concept όμως δεν σας συγκινεί, οφείλετε να του δώσετε μία ευκαιρία γιατί πολύ απλά την αξίζει. Ψεγάδια σαφώς και υπάρχουν και εντοπίζονται κυρίως στο σενάριο, αλλά και στον προβληματικό, σε ορισμένα σημεία, χειρισμό, αλλά τα αμελητέα αυτά ελαττώματα δεν καταφέρνουν σε καμία περίπτωση να μαγαρίσουν το αριστούργημα της Rockstar.

90%
Η βαθμολογία μας
You have rated this
About The Author
PC Master

Αφήστε μια απάντηση