HOW TO
ΦΤΙΑΞΤΕ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΣΑΣ 3D ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
0

ΦΤΙΑΞΤΕ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΣΑΣ 3D ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ

από Γιώργος8 Ιανουαρίου 2016
ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ
ΕΠΙΠΕΔΟ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ

Εύκολο (καλό είναι να υπάρχουν γνώσεις ψηφιακής φωτογραφίας)

ΤΙ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ

Ψηφιακές φωτογραφίες, βίντεο
• Anaglyph Maker
• Stereo Movie Maker
• Stereo Photo Maker

Χρησιμοποιήστε τα δωρεάν προγράμματα που σας προτείνουμε για να μετατρέψετε τις απλές σας ψηφιακές φωτογραφίες και βίντεο σε 3D ή να συνδυάσετε δύο φωτογραφίες σε μία τρισδιάστατη.

Για να έχουμε το εφέ της τρίτης διάστασης είτε σε φωτογραφία, είτε σε βίντεο, θα πρέπει να έχουμε δύο ταυτόχρονες λήψεις από διαφορετική απόσταση, ίση με αυτή των ανθρώπινων ματιών.

Μέσω επεξεργασίας, οι δύο εικόνες ή λήψεις ενώνονται και σχηματίζουν την τελική, τρισδιάστατη εικόνα ή βίντεο. Έτσι, πρώτη προϋπόθεση για τη δημιουργία μίας εικόνας σε τρεις διαστάσεις, είτε πρόκειται για φωτογραφία είτε για βίντεο, είναι οι περισσότερες της μίας πηγές καταγραφής της ίδιας σκηνής από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Εάν κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, μπορείτε να προσπαθήσετε το εξής: να τραβήξετε την ίδια εικόνα (μόνο για λήψης φωτογραφίας) με την ίδια κάμερα μετακινούμενοι προς τα δεξιά ή αριστερά. Στην περίπτωση αυτή είναι απαραίτητο ένα τρίποδο. Κατόπιν με κάποιο ειδικό πρόγραμμα θα μπορέσετε να παράξετε την στερεοσκοπική εικόνα. Στην περίπτωση κάμερας με δύο φακούς, δεν χρειάζεται καμία επεξεργασία, αφού το αποτέλεσμα είναι εξ’ αρχής τρισδιάστατο. Τέλος, υπάρχει και το ψευδο-3D, όπου από μία μόνο εικόνα ή βίντεο καταφέρνουμε με ειδικό λογισμικό να παρουσιάσουμε μια αίσθηση του βάθους, ότι δηλαδή περίπου έκανε ο Κάμερον με τον Τιτανικό πριν κάτι χρόνια. Βέβαια, αυτός χρησιμοποίησε εξοπλισμό εκατομμυρίων. Εμείς θα χρησιμοποιήσουμε δωρεάν ή πολύ φθηνά προγράμματα για να παράξουμε ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Έτσι φαίνεται μια τρισδιάστατη εικόνα anaglyph 3D χωρίς τα χρωματιστά γυαλιά. Με τα γυαλιά όμως αποκαλύπτεται το βάθος.

Έτσι φαίνεται μια τρισδιάστατη εικόνα anaglyph 3D χωρίς τα χρωματιστά γυαλιά. Με τα γυαλιά όμως αποκαλύπτεται το βάθος.

Anaglyph 3D

Αν και υπάρχουν διάφορες τεχνικές και τεχνολογίες απεικόνισης και λήψης τρισδιάστατου περιεχομένου (Πόλωση φωτός, Anaglyph 3D, Eclipse κ.λπ), στο παρόν άρθρο θα ασχοληθούμε με την Anaglyph 3D, χαρακτηριστικό γνώρισμα της οποίας είναι τα χρωματιστά γυαλιά. Η τεχνολογία αυτή είναι η μόνη που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για δημιουργία απλών ψευδο-τρισδιάτατων εικόνων και βίντεο με απλά εργαλεία (όπως τα δωρεάν προγράμματα που θα χρησιμοποιήσουμε εμείς).

Για να προβληθεί σωστά μία τρισδιάστατη (στεροσκοπική) εικόνα που θα δίνει την αίσθηση του βάθους, ο θεατής πρέπει να φορά ειδικά γυαλιά με χρωματιστούς φακούς. Οι φακοί αυτοί έχουν διαφορετικό χρώμα, το οποίο εξαρτάται από τη μέθοδο που χρησιμοποιείται κάθε φορά. Ο κλασικός τρόπος θέασης απαιτεί γυαλιά με έναν κόκκινο και έναν γαλάζιο φακό (ο αριστερός είναι ο κόκκινος). Το ένα μάτι μας, λοιπόν, βλέπει την εικόνα με κόκκινη απόχρωση και το άλλο με γαλάζια. Λόγω του τρόπου με τον οποίο ερμηνεύει τα οπτικά σήματα ο ανθρώπινος εγκέφαλος, η διαφορά αυτή στους χρωματισμούς εμφανίζεται στα μάτια μας ως αίσθηση βάθους στην εικόνα που βλέπουμε, καθώς τα χρώματα χρησιμοποιούνται για να «μετρήσουν» την απόσταση μεταξύ των αντικειμένων.

Τα γυαλιά που θα χρειαστείτε είναι αυτά με τους χρωματιστούς φακούς. Όπως βλέπετε είναι πάμφθηνα.

Τα γυαλιά που θα χρειαστείτε είναι αυτά με τους χρωματιστούς φακούς. Όπως βλέπετε είναι πάμφθηνα.

Ο στόχος αυτού του άρθρου είναι να δημιουργήσουμε τρισδιάστατες φωτογραφίες και ταινίες χρησιμοποιώντας το πρότυπο του Anaglyph 3D, δηλαδή για θέαση με τα ειδικά γυαλιά που έχουν φακούς δύο χρωμάτων (κόκκινο/μπλε). Μπορεί να μην είναι η πιο εντυπωσιακή από τις μεθόδους που αναπτύσσονται αυτή τη στιγμή, όμως είναι πολύ οικονομική στην υλοποίησή της και, αν η διαδικασία ολοκληρωθεί σωστά, παρουσιάζει εντυπωσιακά αποτελέσματα.

About The Author
Γιώργος

Αφήστε μια απάντηση