HOW TO
ΠΩΣ ΝΑ ΡΥΘΜΙΣΕΤΕ ΣΩΣΤΑ ΤΟ ROUTER ΣΑΣ
Περιεχόμενα
0

ΠΩΣ ΝΑ ΡΥΘΜΙΣΕΤΕ ΣΩΣΤΑ ΤΟ ROUTER ΣΑΣ

από Yiannis Patrikos14 Σεπτεμβρίου 2015
Αξιοποιήστε τον router που έχετε στο έπακρο εκμεταλλευόμενοι τις πιο προηγμένες του δυνατότητες. Το πώς θα το δείτε παρακάτω.

Όλοι οι ISP δίνουν κάποιο απλό ADSL modem, το οποίο τις περισσότερες φορές είναι και router και φυσικά ασύρματο. Από την άλλη, πολύς κόσμος δεν ικανοποιείται από το δωρεάν router και προτιμά μία επώνυμη λύση. Σε κάθε περίπτωση, για να αξιοποιήσουμε το μέγιστο των δυνατοτήτων του δικτύου, αλλά και της σύνδεσης στο Internet, θα πρέπει να προβούμε σε κάποιες ρυθμίσεις. Το να συνδέσουμε τον router όπως μας τον δώσουν δεν είναι η καλύτερη λύση. 

Στο παρόν άρθρο θα δούμε πολλές από τις δυνατότητες που διαθέτουν όλοι οι σύγχρονοι routers. Η συσκευή που χρησιμοποιήσαμε για αυτό το άρθρο είναι ένα μοντέλο της D-Link, αλλά τα περισσότερα από τα χαρακτηριστικά που θα δούμε μπορείτε να τα βρείτε στην πλειονότητα των routers που υπάρχουν στην αγορά. Αυτό που αλλάζει είναι το interface.

Κάνοντας login 

Όπως είπαμε, οι περισσότεροι ADSL routers έχουν ενσωματωμένο hub με 4 ports, αν και υπάρχουν ακόμα περιπτώσεις που αγοράζονται ξεχωριστά hub και router. Η προεπιλεγμένη IP του router είναι συνήθως η 192.168.1.1 και θα είναι ρυθμισμένο να δίνει αυτόματα IP στις υπόλοιπες συσκευές του δικτύου μέσω DHCP. Εξαιτίας των αρχικών ρυθμίσεων, θα χρειαστεί να ρυθμίσετε την κάρτα δικτύου σας στα Windows, ώστε να μπορέσετε να μπείτε στο administrative interface του router. Τις περισσότερες φορές, απλώς θα χρειαστεί να πάτε στα TCP/IP properties της κάρτας και να τη ρυθμίσετε ώστε να λαμβάνει αυτόματα IP διεύθυνση. Μπορείτε μάλιστα να δείτε τι IP διεύθυνση έλαβε το μηχάνημά σας πληκτρολογώντας ipconfig/all στη γραμμή εντολών (Start>Search>cmd.exe). Αν όμως η διεύθυνση που έχετε αρχίζει από «169.254», αυτό σημαίνει ότι δεν έχετε λάβει IP από τον router. Σε αυτή την περίπτωση μπορείτε να δοκιμάσετε την εντολή ipconfig/renew. Αν πάλι δεν γίνει τίποτα, απλώς πατήστε το κουμπί reset του router σας για να ενεργοποιηθούν οι αρχικές του ρυθμίσεις του και ξαναπροσπαθήστε. Αν μπορείτε να κάνετε ping την IP του router, τότε υπάρχει ομαλή επικοινωνία.

Ανοίγοντας τον browser σας, εισάγετε στην μπάρα διεύθυνσης την IP του router, δηλαδή 192.168.1.1. Θα σας ζητηθεί να κάνετε login, οπότε κοιτάξτε στο εγχειρίδιο για να δείτε ποιο είναι το προεπιλεγμένο όνομα χρήστη και ο κωδικός του router σας. Αν αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα, μπορείτε να επισκεφθείτε τη διεύθυνση www.routerpasswords.com, όπου μπορείτε να βρείτε όλα τα αρχικά user names και passwords για όλα τα routers της αγοράς. Συνήθως είναι admin και admin, ή admin και κενό.

Αλλάξτε password 

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να κάνετε είναι να αλλάξετε το προεπιλεγμένο password του router σας. Το tab Password θα σας επιτρέψει να εισάγετε δύο φορές το νέο password. Θυμηθείτε ότι, όπως αναφέραμε στην αρχή, είναι πολύ απλό να βρείτε τον προεπιλεγμένο κωδικό που χρησιμοποιεί κάθε router. Αν πάλι φοβάστε ότι μπορεί να ξεχάσετε το νέο κωδικό, μπορείτε πάντα να επαναφέρετε τον router στις εργοστασιακές του ρυθμίσεις, πατώντας το πλήκτρο reset που βρίσκεται συνήθως στο πίσω μέρος της συσκευής.

DHCP 

Σχεδόν όλοι οι routers έχουν ενσωματωμένο έναν DHCP server, ο οποίος είναι συνήθως ενεργοποιημένος από την αρχή. Σε αυτή την περίπτωση, οι συνδεδεμένες συσκευές στο δίκτυο λαμβάνουν διεύθυνση IP και ρυθμίζονται αυτόματα. Αν και το DHCP κάνει την ανάθεση διευθύνσεων IP απλή υπόθεση, θα πρέπει να το απενεργοποιήσετε, αν προτίθεστε να αναθέσετε χειροκίνητα τις IP διευθύνσεις που θέλετε στο δίκτυό σας. Μάλιστα, μερικές ρυθμίσεις του router δεν μπορούν να λειτουργήσουν με το DHCP ενεργοποιημένο. Επιπρόσθετα, οι περισσότεροι routers είναι ρυθμισμένοι ώστε να δίνουν μέχρι και 50 ή περισσότερες IP διευθύνσεις στις υπόλοιπες συσκευές του δικτύου. Αν παρά ταύτα, θέλετε να χρησιμοποιήσετε το DHCP, θα ήταν καλό για λόγους ασφαλείας να μειώσετε τον αριθμό αυτό στο πλήθος των συσκευών που έχετε συνδεδεμένες στο δίκτυό σας.

Filtering 

Στις ρυθμίσεις για προχωρημένους στο administrative interface του router, μπορείτε να βρείτε τα πιο ισχυρά χαρακτηριστικά της συσκευής. Το tab Filtering σάς παρέχει πρόσβαση σε επιλογές που μπορούν να καθορίσουν ποιο μηχάνημα θα έχει πρόσβαση στο Internet, κατά πόσο θα είναι δυνατό να κάνετε απομακρυσμένη διαχείριση του router από το Internet, καθώς και το εάν ο router σας θα είναι «ορατός» στα άλλα μηχανήματα. Αν θέλετε να εμποδίσετε συγκεκριμένα μηχανήματα του δικτύου σας να έχουν πρόσβαση στο Internet, προσθέστε την IP τους στο σχετικό πίνακα, ώστε να εμποδιστεί η κίνηση πακέτων από και προς το Internet. Πολλοί routers επιτρέπουν το φιλτράρισμα μέσω διευθύνσεων MAC, κάτι που σημαίνει ότι το PC που θέλετε να εμποδίσετε την πρόσβασή του δεν θα μπορεί να παρακάμψει την απαγόρευση, ακόμα και αν αλλάξει η IP του. Αν πάλι θέλετε να εμποδίσετε την πρόσβαση σε συγκεκριμένες εφαρμογές, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το χαρακτηριστικό port filtering του router. Θα χρειαστείτε βέβαια να ξέρετε ποιο port θα κλείσετε.

Port forwarding 

Ο συνηθέστερος λόγος για τον οποίο οι χρήστες μπαίνουν στο administrative interface ενός router είναι για να επιτρέψουν σε άλλους στο εσωτερικό δίκτυο να έχουν πρόσβαση σε έναν υπολογιστή. Όλες οι αιτήσεις που γίνονται από το Internet προς τον router απορρίπτονται με τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις, εκτός και αν ρυθμίσετε το forwarding. To Forwarding tab επιτρέπει την προώθηση των αιτήσεων που γίνονται σε συγκεκριμένα ports της δημόσιας IP που έχετε σε κάποιο άλλο port και IP του εσωτερικού δικτύου. Το κυρίως Forwarding tab είναι ό,τι πρέπει για να βάλετε τις δικές σας ρυθμίσεις (για παράδειγμα, για δικτυακά παιχνίδια ή εφαρμογές Peer-2-Peer), αλλά η οθόνη PnP (Plug and Play) κάνει εξαιρετικά εύκολες τις ρυθμίσεις για τα δικά σας server services, όπως Web και FTP.

Ένα χαρακτηριστικό που εμφανίστηκε πρόσφατα είναι το port triggering, το οποίο επιτρέπει στον router να ρυθμιστεί ώστε να ανοίγει ένα εσωτερικό port μονάχα όταν γίνει η αίτηση από εξωτερική πηγή. Για παράδειγμα, αν χρειάζεται να ανοίξετε ένα συγκεκριμένο port για να παίξετε ένα παιχνίδι, μπορείτε να προσθέσετε ένα port trigger που θα λέει στον router να ανοίγει ένα port όταν θα λαμβάνει αίτηση από τον server στον οποίο συνδέεστε. Με αυτό τον τρόπο, τα ports θα ανοίγουν μόνο όταν είναι απαραίτητο, προσθέτοντας έτσι περισσότερη ασφάλεια στο δίκτυό σας.

About The Author
Yiannis Patrikos

Αφήστε μια απάντηση