COMPUTING
ΟΘΟΝΕΣ: Η AOC ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ
Περιεχόμενα
0

ΟΘΟΝΕΣ: Η AOC ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ

από TechZoom13 Ιουνίου 2017

Αλήθεια, θυμάται κανείς τις παλιές καλές οθόνες CRT (Cathode Ray Tube) με το μπεζ χρώμα και το ογκώδες μέγεθος; Με τη ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας και την παρουσίαση νέων καινοτομιών σχεδόν σε μηνιαία βάση, ξεχνάμε πόσο πολύ έχουμε προχωρήσει από τότε που οι πρώτες οθόνες έκαναν την εμφάνισή τους.

Έκτοτε, η αγορά των οθονών αναπτύσσει και καινοτομεί συνεχώς τα προϊόντα της  για να ταιριάζουν καλύτερα στις διαφορετικές ανάγκες και τον τρόπο ζωής των χρηστών, είτε με βελτιώσεις στο σχεδιασμό είτε με νέες τεχνολογίες που μεταξύ άλλων προσφέρουν ευκρινέστερες αναλύσεις από ποτέ. Αλλά μεταξύ των αναλύσεων 4Κ και των κυρτών οθονών, ποιος θυμάται ακόμα πώς φτάσαμε ως εδώ;

Πρωτοποριακές για την εποχή τους: 4:3 οθόνες CRT

Εάν πρότειναν σε κάποιον τη δεκαετία του 1990 να δοκιμάσει το στήσιμο δύο οθονών, θα έπρεπε να έχει σίγουρα ένα μεγάλο και γερό γραφείο. Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2000, οι πιο συνηθισμένες οθόνες ήταν οι CRT, γνωστές για τη βαριά κατασκευή και μάλλον αδιάφορη εμφάνισή τους. Προς μεγάλη έκπληξη πολλών, η πρώτη CRT οθόνη χρονολογείται ήδη από το 1897 και αναπτύχθηκε από τον Γερμανό φυσικό Karl Ferdinand Braun. Ούτε ο ίδιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι  η ογκώδης εφεύρεσή του, θα αποτελούσε ορόσημο σε μια εξέλιξη που προσφάτως οδήγησε στη δημιουργία οθονών με πάχος λιγότερο από 1 εκ., όπως το μοντέλο AOC PDS241 με περίγραμμα 5,2 χιλιοστά. Σε αντίθεση με τις σημερινές λεπτές οθόνες, τα μοντέλα CRT καταλάμβαναν εύκολα σχεδόν όλη την επιφάνεια ενός γραφείου. Η οθόνη AOC CT720G για παράδειγμα, ένα CRT μοντέλο που κυκλοφόρησε τη δεκαετία του 1990, είχε πάχος 41,9 εκ. για να χωρέσει στο εσωτερικό του  τους χρωματιστούς σωλήνες καθοδικών ακτινών, οι οποίοι χρησιμοποιούνταν για τη δημιουργία εικόνας σε φωσφορίζουσα οθόνη.

Το πάχος δεν είναι το μόνο στοιχείο που διαχωρίζει αυτές τις οθόνες από τις πιο σύγχρονες, καθώς διέθεταν σχήμα 4:3 και είχαν συνήθως ένα βαρετό μπεζ χρώμα. Παρόλα αυτά, οι οθόνες CRT κυριάρχησαν στην αγορά των οθονών μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του 2000. Μόνο τότε οι οθόνες LCD έγιναν  πιο προσιτές και δημοφιλείς στη μαζική αγορά.

Μια νέα εποχή: οθόνες LCD

Αν και οι οθόνες LCD έγιναν πολύ δημοφιλείς στην αρχή της χιλιετίας, η πρώτη LCD οθόνη είχε δει το φως της ημέρας ήδη από το 1972. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, τα LCD μοντέλα ήταν πολύ ακριβά για την παραγωγή και την αγορά, με αποτέλεσμα τα CRT να κυριαρχήσουν για περισσότερο από μισό αιώνα. Με το πέρασμα των χρόνων, η αγορά άλλαξε. Όχι μόνο τα ενεργειακά πρότυπα έγιναν αυστηρότερα, αλλά η επιθυμία των ανθρώπων για καλύτερα σχέδια και νέες τεχνολογίες απαιτούσαν μεγαλύτερα, λεπτότερα και πιο κομψά μοντέλα. Κατασκευασμένες από στρώματα φίλτρων γυαλιού και υγρού κρυστάλλου, οι οθόνες LCD δεν χρειάζονταν πλέον τους ίδιους ογκώδης καθοδικούς σωλήνες για να λειτουργήσουν, επιτρέποντας στους κατασκευαστές να αναπτύξουν μοντέλα που ταίριαζαν στις αναπτυσσόμενες ανάγκες της αγοράς. Ξαφνικά, κατέστη δυνατή η κατασκευή οθονών με ευκρινέστερες εικόνες και χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας από ποτέ. Πειραματίστηκαν με νέους σχεδιασμούς που δεν έδειχναν μόνο καλά, αλλά ήταν και πιο εργονομικοί και φιλικοί για τους χρήστες τους. Οι προσαρμογές  της θέσης οθόνης έγιναν πιο εύκολα διαθέσιμες, επιτρέποντας για παράδειγμα στους χρήστες να δώσουν κλίση στην οθόνη, μια εξέλιξη που ακόμη σήμερα βελτιώνει σημαντικά την εμπειρία του χρήστη. Με την εξαφάνιση των CRT, των οποίων οι ακτίνες καθόδου για καιρό δημιούργησαν το φόβο ότι εκπέμπουν μικρές ποσότητες ακτινοβολίας ακτινών Χ,  μειώθηκαν και οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις που έχει η μακροχρόνια χρήση των οθονών στην υγεία.

Το παρόν: ευρύτερες, λεπτότερες και πιο γρήγορες

Πώς άλλαξε ο σχεδιασμός των οθονών; Όπως και με τόσα πολλά προϊόντα, οι ανάγκες και οι επιθυμίες των πελατών έχουν γίνει πιο συγκεκριμένες από ποτέ. Είτε πρόκειται για επαγγελματίες χρήστες, ανταγωνιστικούς gamers, επαγγελματίες γραφίστες ή απλούς οικιακούς χρήστες  – δημιουργήθηκαν πολλές και διαφορετικές εξειδικευμένες αγορές που απαιτούν από τους κατασκευαστές να αναπτύξουν προσαρμοσμένα σχέδια και τεχνολογίες για να καλύψουν τις διαφορετικές ανάγκες και τον τρόπο ζωής τους. Ο σύγχρονος σχεδιασμός οθονών απευθύνονται οπτικά και λειτουργικά σε διαφορετικές ομάδες πελατών, οι οποίες συχνά έχουν τελείως διαφορετικές ανάγκες και επιθυμίες. Ενώ οι γραφίστες πιθανώς να αναζητούν εικόνα υψηλής ποιότητας και εργονομικά χαρακτηριστικά, οι σύγχρονοι επαγγελματίες μπορεί να εκτιμήσουν περισσότερο τις πιο κομψές και λειτουργικές οθόνες που τους επιτρέπουν όχι μόνο να εργάζονται αποτελεσματικά, αλλά και να φαίνονται όμορφα πάνω στο γραφείο. Ως αποτέλεσμα, ο πρωτοποριακός σχεδιασμός όπως αυτός της AOC PDS241 και της PDS271, που σχεδιάστηκαν από το διάσημο Studio F. A. Porsche, έχει γίνει ελκυστικός στους χρήστες. Η μοναδική αρθρωτή κατασκευή που διαχωρίζει τις συνδέσεις εσόδου/εξόδου από την οθόνη, επιτρέπει το εξαιρετικά λεπτό προφίλ των 5,2 χιλ., που είναι πιο λεπτό και από τα σύγχρονα smartphones. Τα καλώδια της τροφοδοσίας και της οθόνης περνάνε μέσα από την ασύμμετρη βάση, προσφέροντας μια ιδιαίτερα καθαρή και λεία εμφάνιση.

About The Author
TechZoom

Αφήστε μια απάντηση