MOBILES
ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΟ SMARTPHONE; ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΣΗΜΑ!
Περιεχόμενα
0

ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΟ SMARTPHONE; ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΣΗΜΑ!

από Ηλίας Τσιλιβίγκος8 Δεκεμβρίου 2015

Αν πιστεύετε πως το ακριβό σας smartphone θα έχει και καλύτερο σήμα, κάνετε λάθος!

Ίσως η πιο συχνή σκέψη είναι πως ένα ολοκαίνουριο και ακριβό smartphone θα αποδίδει καλύτερα από ένα παλαιότερο ή φθηνότερο σε όλους τους τομείς. Αν και αυτό ισχύει στις περισσότερες περιπτώσεις – για παράδειγμα σε χωρητικότητα, επεξεργαστική ισχύ, απόδοση σε παιχνίδια, μεγαλύτερης ανάλυσης οθόνη, καλύτερη κάμερα, μεταξύ άλλων – μια νέα έρευνα δείχνει πως, όσον αφορά το σήμα, αυτό δεν ισχύει.

Η μελέτη έγινε, μάλιστα, από την Ofcom, την ίδια τη ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών της Μεγάλης Βρετανίας, και τα συμπεράσματά της ήταν πολύ ενδιαφέροντα αφ’ ενός, άκρως ανατρεπτικά αφ’ ετέρου.
Η μελέτη έδειξε πως τα υλικά που χρησιμοποιούνται σε high-end μοντέλα smartphones επηρρεάζουν αρνητικά τη λήψη σήματος – μιλάμε προφανώς για το σήμα από τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, γνωστά και ως “κυψελωτά” ή “cellular” δίκτυα.

Συνήθως τα κορυφαία smartphones έρχονται και με αντίστοιχο high-end φινίρισμα, κάτι που υπαγορεύει τη χρήση υλικών όπως γυαλί, συνήθως ενισχυμένο με άλλα μέταλλα για να αυξηθεί η σκληρότητα και η αντοχή του, αλουμίνιο ή τιτάνιο. Κι ενώ αυτά τα υλικά βελτιώνουν την όψη, την αίσθηση ή και τη μηχανική αντοχή της συσκευής, έχουν αρνητική επίδραση στην ένταση του σήματος που φτάνει στην κεραία η οποία είναι “κρυμμένη” στο εσωτερικό του.

No Signal a

Το αποτέλεσμα είναι πως η ποιότητα των κλήσεων είναι χαμηλότερη, αλλά πολύ μεγαλύτερη είναι η επίπτωση στην ταχύτητα της σύνδεσης δεδομένων.

Οι ερευνητές της Ofcom δοκίμασαν διάφορα μοντέλα σε ελεγχόμενες εργαστηριακές συνθήκες, επιλέγοντας και ακριβά κορυφαία μοντέλα αλλά και πιο φθηνά πλαστικά smartphones.
Στις δοκιμές αυτές τα “φτηνιάρικα” μοντέλα είχαν σταθερά καλύτερη λήψη σήματος. Εκπρόσωπος της Ofcom ανέφερε πως οι δοκιμές τους έγιναν με έναν μικρό αριθμό συσκευών, οι οποίες επιλέχθηκαν απλά για να δουν πως συμπεριφέρονται τα διάφορα μοντέλα σε διάφορες συνθήκες και όχι για να βγάλουν κατάταξη, και συμπλήρωσε πως δεν υπάρχει λόγος να εκδώσουν λίστα με τα μοντέλα αυτά.

Στις δοκιμές της Ofcom, λοιπόν, τα κορυφαία smartphones, αυτά που είναι γνωστά και ως “ναυαρχίδες” των εταιριών (“flagship” αγγλιστί), για να συνδεθούν σε δίκτυο 2G απαιτούσαν σήμα τουλάχιστον επτά (7) φορές μεγαλύτερο από παλαιότερα κινητά.

Για σύνδεση σε δίκτυο 3G, τα high-end smartphones απαιτούσαν σήμα εννιά (9) φορές μεγαλύτερο από το ελάχιστο που συνιστά η GSMA, η αρχή που θέτει τα πρότυπα για τη βιομηχανία κινητής τηλεφωνίας.

Η ίδια ιστορία επαναλήφθηκε και σε δίκτυο 4G, όπου και πάλι τα κορυφαία μοντέλα απαιτούσαν επτά (7) φορές “δυνατότερο” σήμα για να στείλουν και να λάβουν δεδομένα.

No Signal b

Κι όλα αυτά ενώ οι εταιρίες κινητής βρίσκονται συνεχώς υπό πίεση ώστε να αναβαθμίζουν τα δίκτυά τους και να βελτιώνουν την κάλυψη.
Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα αποφασίσετε να αγοράσετε αυτό το γυαλιστερό ολοκαίνουριο smartphone με κέλυφος από κράμα βαναδίου – δυσπροσίου – βισμουθίου και κρύσταλλο από ζαφείρι με ταντάλιο και τελλούριο, σκεφτείτε μήπως τελικά εκείνο το φτηνό πλαστικό μοντέλο με παρόμοιο hardware είναι καλύτερο. Μπορεί οι φίλοι σας να μην εντυπωσιαστούν από την όψη, αλλά όταν οι άλλοι θα φωνάζουν “δε σε ακούω, δεν έχει σήμα εδώ”, εσείς θα συνεχίσετε να βλέπετε βιντεάκια στο YouTube με ταχύτητες 4G.

Αφήστε μια απάντηση