COMPUTING
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΕΣ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ AMD EXCAVATOR
Περιεχόμενα
0

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΕΣ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ AMD EXCAVATOR

από Ηλίας Τσιλιβίγκος29 Φεβρουαρίου 2016

Οι επιδόσεις του τελευταίου μοντέλου της AMD δημιουργούν μεγάλες προσδοκίες και για τον επερχόμενο Zen

Πριν λίγες εβδομάδες, η AMD κυκλοφόρησε μερικούς νέους επεξεργαστές και, μεταξύ αυτών, δύο νέους Athlon X4 της σειράς 800 για την πλατφόρμα FM2+. Μέχρι τότε, η σειρά 800 αφορούσε επεξεργαστές χωρίς ενσωματωμένες GPUs, παρά το γεγονός πως προορίζονταν για την πλατφόρμα FM2+, και με πυρήνες αρχιτεκτονικής Steamroller, η οποία ήταν η 2η απόγονος της γνωστής και μάλλον απογοητευτικής αρχιτεκτονικής Bulldozer.
Οι νέοι επεξεργαστές, όμως, και συγκεκριμένα τα μοντέλα 845 και 835, έρχονται με πυρήνες Excavator, οι οποίοι είναι οι τελευταίοι απόγονοι 3ης γενιάς των Bulldozer – αν θέλετε να έχετε μια εικόνα της γενεαλογίας της AMD, έχουμε Bulldozer > Piledriver > Steamroller > Excavator, στη σειρά των χωματουργικών μηχανημάτων της εταιρίας από το Τέξας.

Οι νέοι επεξεργαστές, βέβαια, έχουν κάποιες διαφορές από τα προηγούμενα μοντέλα, μιας και σχεδιάστηκαν κυρίως για χρήση σε APUs με ενσωματωμένη GPU, οπότε το βάρος δόθηκε στη μείωση της κατανάλωσης και του μεγέθους. Η κατασκευή τους γίνεται στα 28nm από την GlobalFoundries, με “επίπεδα” transistors και όχι τα τελευταίας γενιάς FinFETs που θα δούμε σε λίγους μήνες, και πρόκειται για τετραπύρηνα μοντέλα. Ο στόχος των Excavator ήταν η ανάπτυξη μιας σειράς βελτιώσεων ώστε να βελτιωθεί η αποδοτικότητα της αρχιτεκτονικής Bulldozer, μέσω νέων βιβλιοθηκών σχεδίασης υψηλής πυκνότητας, βελτιωμένα επίπεδα διασύνδεσης, περισσότερους αισθητήρες μέσα στο ίδιο το τσιπ αλλά και περισσότερες “γραμμές” τροφοδοσίας των τμημάτων του επεξεργαστή, και γενική βελτίωση όλων των υποσυστημάτων. Μάλιστα, η τεχνολογία λιθογραφίας που επιλέχθηκε, δεν είναι η συνηθισμένη “υπερ-υψηλών επιδόσεων” αλλά η “υψηλής πυκνότητας”, κάτι που οδηγεί σε χαμηλή κατανάλωση, αν και, σε αυτά τα επίπεδα, η μέγιστη συχνότητα λειτουργίας είναι μεγαλύτερη.
Εκτός αυτών, για εξοικονόμηση χώρου, οι πυρήνες Excavator έχουν σχεδιαστεί με 1MB L2 cache ανά module (2 πυρήνες), αντί των συνηθισμένων 2MB, ενώ δεν υπάρχει καθόλου L3 cache. Οι ελλείψεις αυτές αντισταθμίζονται – ή αυτό έχουν προσπαθήσει στην AMD – με μεγαλύτερη L1 data cache στα 32kB αντί 16kB αλλά και άλλες βελτιώσεις στο prefetch, χαμηλότερο latency της cache, μεγαλύτερους buffers στο branch prediction και άλλες βελτιώσεις στο pipeline.

Οι επεξεργαστές αυτοί κυκλοφόρησαν και, όπως ήταν αναπόφευκτο, κάποιοι βρέθηκαν στα χέρια γνωστών overclockers. Πλέον, λοιπόν, έχουμε τα αποτελέσματα του benchmark SuperPI, το οποίο υπολογίζει τα ψηφία του π (του γνωστού αριθμού 3,1415…..), για τον επεξεργαστή Athlon X4 845.
Ο επεξεργαστής που δοκιμάστηκε, μάλιστα, λειτουργούσε στα 4,2GHz με ελαφρύ overclocking (από τα 3,5GHz) και χρονισμό μνημών στα 1000MHz (DDR3) και μάλιστα με “χαλαρά” timings. Ο 845 ολοκλήρωσε το benchmark σε 11 λεπτά, 28 δευτερόλεπτα και 523 χιλιοστά.

Ως σύγκριση, στο ίδιο benchmark, ο προηγούμενης γενιάς A8 με πυρήνες Steamroller, υπερχρονισμένος στα 5,1GHz και με μνήμες στα 1200MHz (DDR3) ολοκλήρωσε το benchmark σε 12 λεπτά, 9 δευτερόλεπτα και 141 χιλιοστά!

Αυτό και μόνο αποτελεί ένδειξη του πόσο η AMD έχει καταφέρει και έχει βελτιώσει την αρχιτεκτονική Bulldozer, σε τέτοιο βαθμό που ένας Excavator είναι πιο γρήγορος από έναν Steamroller, με μειονέκτημα 900MHz σε συχνότητα.

Εκτός αυτού, βέβαια, η επίδοση αυτή έχει προκαλέσει μια μικρή φρενίτιδα στις τάξεις των οπαδών της AMD, καθώς, σύμφωνα με τις δηλώσεις των εκπροσώπων της ίδιας της εταιρίας αλλά ακόμη και της CEO, Lisa Su, ο νέος πυρήνας Zen, ο οποίος αναμένεται σε λίγους μήνες, θα έχει 40% μεγαλύτερες επιδόσεις από τον Excavator!

Αν ισχύει κάτι τέτοιο, και τα στελέχη της AMD το έχουν δηλώσει και επιβεβαιώσει αρκετές φορές, οι επεξεργαστές με πυρήνες Zen αναμένεται να είναι άκρως ανταγωνιστικοί. Ακόμη, όμως, και μικρότερο να είναι αυτό το ποσοστό, ακόμη και αν ο Zen αποδειχθεί “μόνο” 20% γρηγορότερος από τον Excavator, και πάλι θα μιλάμε για κάτι που μπορεί να βάλει ξανά την AMD πολύ δυνατά στο “παιχνίδι” των επιδόσεων.

Και βέβαια, για να μην ξεχνιόμαστε, οι νέοι AMD Athlon X4 845 και 835 που κυκλοφορούν ήδη, αποδεικνύονται πολύ γρήγοροι και στην πράξη.

Αφήστε μια απάντηση